POSNE KROFNE SA CRNOM ČOKOLADOM: Potpuno drugačije od svega što ste pravili, a ukus savršen
Posne krofne mogu biti ukusnije od običnih, ali samo ako se spreme po ovom receptu.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za testo:
- 240 ml tople vode
- 60 g šećera, plus za posipanje
- 2 ¼ kašičice instant kvasca
- 240 g pirea od krompira
- 2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 950 g brašna, podeljeno
- 120 g crnog kakao praha
- 1 ½ kašičica soli
- ⅛ kašičice muskatnog oraščića
- 60 g biljnog putera
Za fil od čokoladnog krema
- 630 ml sojinog mleka
- 200 g smeđeg šećera
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 120 g posne crne čokolade iseckane
- 60 g biljnog putera
- 1 kašika vanilinog ekstrakta
Priprema:
Kako biste napravili krofne, napravite testo tako što ćete toplu vodu, šećer i kvasac da umutite mikserom. Pustite da odstoji 5 minuta. Dodajte pire krompir i vanilin ekstrakt pa opet umutite. Smanjite brzinu miksera i dodajte 475 g brašna, crni kakao prah, so i muskatni oraščić. Kada se skoro sve sjedini dodajte još 240 g brašna i ponovo umutite. Prebacite na kuku za testo i dodajte još 240 g brašna i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte puter po 1 supenu kašiku, potpuno mešajući nakon svake. Mesite 8-10 minuta na srednjoj brzini ili dok se ne zalepi za posudu. Odvojiće se od posude. Posudu premažite uljem, formirajte loptu od testa i stavite loptu unutra. Pokrijte peškirom ili plastičnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta na toplom mestu.
Dok se testo diže, napravite fil. U šerpu dodajte sojino mleko, smeđi šećer, kakao prah i kukuruzni skrob. Umutiti zajedno. Stavite šerpu na srednju vatru i ostavite da kuva 3-5 minuta dok ne počne da se zgušnjava, povremeno mešajući. Dodajte posne komadiće čokolade i puter. Stalno mešajte dok se potpuno ne istopi. Skinite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile u smesu.
Posle 5 minuta, promešajte smesu. Sačekajte još 5 minuta i ponovo promešajte. Stavite plastičnu foliju na mešavinu. Stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi. Nakon 30 minuta, lagano pobrašnite površinu i razvaljajte testo da bude debljine oko centimetar. Zatim pomoću rezača za krofne isecite oblike za krofne. Presavijte testo nagore, a zatim ga ponovo razvucite da biste isekli još krofni dok ne potrošite testo.
Svaki isečak stavite na pleh, a zatim poklopite i ostavite da se diže 15-20 minuta. Zagrejte ulje i pržite oko 1 minut sa svake strane, koristite tajmer jer je ovo crno testo da biste bili sigurni da je pravilno pečeno. Pažljivo izvadite krofne iz vrelog ulja i stavite ih na rashladnu rešetku. Kada se ohlade na dodir, dodajte ½ šolje šećera u činiju i ubacite krofnu u šećer. Kada se krofne i punjenje potpuno ohlade, koristite kesu i uski vrh napunite unutrašnjost krofne.
(stvarukusa)
Preporučujemo
DOMAĆI KROASANI SA ČOKOLADOM: Vazdušasti i mekani kao iz pekare
28. 11. 2024. u 15:38
ISPROBAJTE RECEPT ZA DOMAĆE BUHTLE: Nakon serviranja će nestati u tren oka
08. 10. 2024. u 15:00
UKOLIKO NISTE, VREME JE DA ISPROBATE OVU POSLASTICU: Recept za rolnice sa rogačom
27. 09. 2024. u 12:00
SUKOB NAM JE PRED VRATIMA Rute upozorava: Mi smo sledeća meta Rusije
RUSIJA bi mogla da bude spremna da upotrebi vojnu silu protiv NATO-a u narednih pet godina, smatra generalni sekretar NATO-a Mark Rute.
11. 12. 2025. u 15:46 >> 16:40
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
PEJAKOVIĆ: Srbi su skupo platili LAŽ o Jugoslaviji, koja traje od '45 i plaćaćemo je još
GLUMAC Nikola Pejaković oduševljava publiku širom regiona ulogom Momčila u seriji "Tvrđava", koja se bavi ratnim devedesetim i raspadom nekadašnje države Jugoslavije.
13. 12. 2025. u 15:33
Komentari (0)