ZAPRŠKA BEZ KONKURENCIJE, U OVOME JE CAKA: Spremite najbolju zapršku i dobićete najukusniji pasulj!

Novosti online

10. 02. 2024. u 11:00

PASULj je omiljeno jelo u mnogim domovima, naročito u zimskim danima, a da bi ispao izuzetno ukusan potrebno je napraviti pravu zapršku.

ЗАПРШКА БЕЗ КОНКУРЕНЦИЈЕ, У ОВОМЕ ЈЕ ЦАКА: Спремите најбољу запршку и добићете најукуснији пасуљ!

Foto Jutjub/Printskrin/Moja Kuhinja Tanja

Niko ne može da ospori da je tradicionalni čorbasti pasulj preukusan, ali pasulj sa zaprškom nema konkurenciju, rekli bi mnogi. Klasična zaprška za pasulj i sočivo se pravi od ulja (masti), brašna i aleve paprike. U nekim krajevima zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim se zaprška pravi bez brašna.


Prvi način pravljenja zaprške:

Brašno upržite do zlatne boje, dodajte alevu papriku i polako razredite s delom čorbe. Nakon toga, sve sipajte u pasulj i prema želji ostavite još nekoliko minuta na vatri. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga oceđeni skuvani pasulj. Jelo pržite dok se ne zgusne.

Drugi način pravljenja zaprške:

Prvo u potpunosti skuvajte pasulj. Nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, te dodajte mleveni paradajz i alevu papriku. Rešetkastom kašikom izvadite pasulj i stavite u ulje, a u isto vreme lagano pritiskajte. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, alevom paprikom i poslužuje se.

(Super Žena/B 92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

Nova oprema za školu, bolji uslovi za talente: Fondacija Mozzart verna podrška obrazovanju