KRVAVI RAT IZRAEL - PALESTINA: Hamas ispalio nove salve raketa; Netanijahu - Opeacije u Gazi nisu gotove! (FOTO/VIDEO)

Novosti online

15. 05. 2021. u 09:16 >> 01:30

IZRAELSKI avioni jutros su nastavili vazdušne udare na palestinski pojas Gaze, a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem raketa na Izrael, broj žrtava sukoba svakog dana raste ali i pritisak međunarodne zajednice da se oni okončaju.

КРВАВИ РАТ ИЗРАЕЛ - ПАЛЕСТИНА: Хамас испалио нове салве ракета; Нетанијаху - Опеације у Гази нису готове! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Palestinske vlasti potvrdile su da su najmanje četiri osobe poginule danas u jednom od nekoliko vazdušnih udara na sever Gaze, kao i da su izraelski avioni uništili jednu džamiju, prenosi Rojters.

Sirene su se danas oglasile i u više gradova na jugu Izraela upozoravajući na raketni napad iz Gaze, a Hamas je preuzeo odgovornost za lansiranje ovih raketa.

01:27 Biće ovo duga i nemirna noć. Hamas nastavlja sa raketiranjem Izraela. Ponovo ispaljena salva raketa, oglasile se sirene za vazdušne napade u gradovima uz pojas Gaze.

Foto: AP printskrin

01:00 Hamas se vratio na društvenu mrežu "Telegram". kreiran je nov nalog koji već ima 55.000 pratilaca.

00:40 Palestinsko vozilo probilo je blokadu na kontrolnom punktu. Vozač je pokušao da pregazi pripadnika izraelske armije koji je otvorio vatru na to vozilo.

00:34 Kuća lidera Hamasa u Gazi Jahja Sinvara pogođena je večeras. Nju su gađali izraelsi avioni. Nije poznato da li je ikoga bilo u objektu.

00:07 Telegram blokirao nalog Hamasa - zbog kršenja uslova koje ta mreža propisuje.

23:47 IDF je saopštio da su izvedeni vazdušni napadi na "trezor" Hamasa. Bombardovan je objekat u kome ova teroristička organizacija drži novac.

23:41 Hamas je ispalio nove salve raketa prema gradovima u južnom delu Izraela i Tel Avivu.

23: 38 Delovi presretnutih raketa koje je ipalio Hamas i šrapneli od projektila Gvozdene kupole pali su na pojedine gradove u Izraelu – Ašod, Gan Javne, Rišom Lezion... Nisu prijavljene povrede među građanima

AP Photo/Khalil Hamra

23:13 Svi međunarodni avio-prevoznici suspendovali su letove za Izrael iz bezbednosnih razloga, javio je izraelski državni radio Kan.

U izveštaju se navodi da je aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata među poslednjima koje su suspendovale letove ka Izraelu, prenosi Tass.

22:43 Izraelska energetska kompanija saopštila je da je raketa ispaljena iz pojasa Gaze pogodila dalekovod kojim se iz Izraela snabdeva Gaza.

Pet od 10 trasa je pogođeno tokom poslednje eskalacije sukoba. Kompanij ne može da ih popravi jer nema pristup mestu gde su kvarovi.

22:28 Bombardovana kuća u predgrađu Šehaje u pojasu Gaze.

22:20 Premijer Izraela Benjamin Netanijahu poručio je u obraćanju naciji da operacije u Gazi nisu gotove i da će trajati sve dok bude potrebe. On je dodao i da će biti preduzete oštre mere prema svim ekstremistima, bilo Arapaima, bilo Jevrejima, zbog nasilja. Svako ko se ponaša kao terorista biće žestoko kažnjen.

22:10 Izraelska vojska uništila položaje Hamasa odakle su ispaljivane minobacačke grante na Izrael.

21:30: Ministar odbrane Izraela Beni Ganc sastao se sa vojnim rukovodstvom oko nastavka operacija tokom ove noći.

21:25 Produženo vanredno stanje u gradu Lodu zbog tenzija koje vladaju između Jevreja i Palestinaca. Ova situacija trajaće još dva dana.

21:21 Hamas najavio da neće lansirati rakete između 22 časa i ponoći (po lokalnom vremenu) na Tel Aviv prenose izraelski mediji. Izrael je sat unapred u odnosu na srednjeevropsko vreme.

21: 17 IDF (Izraelske odbrambene snage) je bombardovao kuću u Ra`id Sadu (Gaza) koja pripada šefu specijalnih operacija Hamasa za celu oblast Gaze. Kuća je obeležena kao vojna infrastruktura Hamasa. Ranije danas IDF je bombardovao kuće još dva visoko rangirana komandanta Hamasa.

21:12 Pregovori Izraela i Hamasa oko primirja u poslednjem sukobu odloženi su zbog inteziviranih sukoba. Očekuje se da će početi u narednih par dana.

20: 54 Šef iranskih “Kuds” jednica iranske Revolucionarne garde razgovarao je sa liderom Hamasa. Lider Hamasa se zahvalio na snabdevanju oružjem, a genar Esmail Gani je pohvalio napore Hamasa u borbi protiv Izraela.

20:46 Hamasovo ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je poginulo 1485 ljudi, a među njima i 41 dete. Do sada je u sukobu ranjeno više od 1.000 ljudi.

20:43 Izraelska vojska eliminisala je dvojicu pripadnika Islamskog Džihada koji su pokušali da ispale rakete na Izrael. Operaci ja je izvedena u Kan Junisu i Al Magzi.

20:25 Izraelske odbrambene snage saopštile su da je od jutros ispaljeno 278 raketa iz pojasa Gaze na Izrael. Od tog broja 40 je palo na teritoriju Gaze.  Većinu ispaljenih je oborila Gvozdena kupola.

20:22 Predstavnik kabineta predsednika Turske Fahretin Altun osudio je na svom Tviter nalogu izraelsko raketiranje zgrade u kojoj su, pored ostalih, svoje kancelarije imale medijske kuće Asošijeted Pres i Al Džazira, ocenivši da je to bio udar na slobodu medija.

-Proklinjem te podle napade Izraela koji su ciljali medijske kuće kako bi se prikrio masakr koji vrše. Izrael nastavlja sa masakrom i ratnim zločinima, objavio je na Tviteru Altun nakon današnjeg izraelskog vazdušnog udara, prenosi AP.

20:13 Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom lojdom Ostinom rekao da Izrael čini sve što je moguće da spreči raketiranja ne-vojnih ciljeva.

FOTO: EPA

Beni Ganc

U jeku sukoba između Hamasa i izraelske vojske Ganc je tokom telefonskog razgovora sa Ostinom zahvalio na prodšci koju Izraelu pruža američka administracija, prenosi dnevnik “Tajms of Izrael”.

-Ganc je istakao da Izrael čini sve što može da se na meti udara ne nađu oni koji nisu uključeni u borbe i dodao da je cilj Izraela da dugoročno umiri terorističku organizaciju kojoj je cilj da napada naseljena mesta, navodi se u saopštenju iz Gancovog kabineta.

20:09  Izraelska vojska gađala je još jedan soliter u Gazi, saopštili su neimenovani izvori za agenciju RIA Novosti. Kako se navodi, reč je o soliteru „Moštaha“, međutim, ovog puta iz izraelske vojske nije stiglo objašnjenje zbog čega je izvršen napad na njega. VIŠE O OVOME PROČITAJE KLIKOM OVDE

19:52 Na skupu podrške Palestini ispred ambasade Izraela u Atini došlo je do sukoba policije i demonstranata.

19:34 Najviša “crvena” uzbuna oglašena je u gradovima Aškelon, Karmia, Jad Mordčai, Netviot, u južnoj industrijskoj zoni Aškelona, Miliotu, ....

19:30 Palestinski mediji saopštili su da je na kontrolni punkt Ben Hanon na severu Gaze otvorena minobacačka vatra

19:20 Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom povodom izraelsko-palestinskog sukoba koji je u toku.

18:55 Hamas napao izraelski vojni konvoj. Vest nije potvrđena, ali pro-palestinski izvbori navode da je pogođen tenk "merkava" sa ruskim protivoklopnim sistemom kornet-e dok je bio na "vučnom vozu" - prikolici kamiona. VIŠE O OVOME PROČITAJTE KLIKOM OVDE

18:19 NIKOME NIJE DOZVOLjENO DA SE VRATI - Izraelska vojska odbila molbe vlasnika zgrade, pre rušenja, u kojoj su bili smešteni strani mediji u Gazi. VIŠE O TOME PROČITAJTE KLIKOM OVDE

18:06 Portparol Bele Kuće Džen Psaki saopštila je večeras da su Sjedinjene Američke Države poručile Izraelu da osigura bezbednost novinara, nakon što je vojska te zemlje uništila soliter u Gazi u kojem je bilo smešteno više stranih dopisništava, među kojima i američke agencije AP.  VIŠE PROČITAJTE KLIKOM OVDE

17:58 Kula "Kairo" u Gazi koja se nalazi blizu finansijskog sedišta ove enklave je ponovo bombardovana. Prvo je napad izveden dronom, a potom i iz aviona.

17:35 Sirene za vazdušni napad oglašavaju se u mnogim gradovima Izraela. Južni deo zemlje je pod "crvenom" uzbunom.

17:27 Izraelska vojska osujetila lansiranje drona kamikaze, poginula dvojica pripadnika Hamasa

16:59 Izraelska armija upozorila - Stanovnici Tel Aviva treba da odu u skloništa do daljnjeg

16:17 Protesti u više francuskih gradova, u Parizu napeto

Šetnje u znak podrške Palestincima u pojasu Gaze održavaju su danas u desetak francuskih gradova, ali fokus je na Parizu, gde je angažovana policija za nemire, jer je protest zabranjen, a organizatori su najavili da to neće poštovati.

Policija je koristila vodene topove i dimne bombe protiv građana koji su se, i pored zabrane, okupili u Parizu. Više o tome PROČITAJTE OVDE.

16:16 Palestinski ambasador traži sastanak bliskoistočne četvorke

Palestina je pozvala na hitan sastanak međunarodnih posrednika za Bliski Istok - Rusije, SAD, Ujedinjenih nacija i EU na nivou ministara spoljnih poslova, rekao je danas palestinski ambasador u Rusiji Abdel Hafiz Nofal za TASS.

- Verujemo da je ruski pristup konstruktivan i da ne bi trebalo samo da ostane na tome, nego bi trebalo da se razvija. Neophodno je da se održi saštanak ministara spoljnih poslova bliskoistočne četvorke u Moskvi ili bilo gde, samo da bude što pre. Ovo je neophodno kako bi se zaustavio opasan tok događaja - izjavio je Nofal.

15:49 Raketa pala u blizini ambasade Austrije u Tel Avivu

U poslednjim raketnim napadima iz Pojasa Gaza na Tel Aviv, jedna raketa pala je u neposrednoj blizini Ambasade Austrije u Izraelu.

Službenica Ambasade Hana Liko napisala je da je raketa pala na Ramat Gan, nedaleko od zgrade diplomatskog predstavništva.

- Srećom svi smo dobro. Ovo mora pod hitno prestati - napisala je ona na tviteru.

15:41 Oglasila se Brigada Al-Kuds: Bombardovali smo vojno nalazište Karm Abu Salem sa nekoliko minobacača i projektila Badr 1

15:39 Kompanija Gaza Elektrik najavljuje da je snabedevanje električnom energijom pojasa Gaze pred kolapsom i poziva na vršenje pritiska na Izrael da je obnovi.

14:30 Srušena zgrada u kojoj su se nalazile kancelarije inostranih medija

Izraelski vazdušni napad doveo do potpunog urušavanja zgrade u Gazi, u kojoj su se nalazile kancelarije inostranih medija, javlja dopisnik Sputnjika.

Jedna osoba umrla je u gradu Ramat Gan u centralnom Izraelu posle lansiranja rakete iz pojasa Gaze, rekli su lekari nacionalne službe za vanredne situacije.

- Nakon što su se oglasile sirene, tokom kontrola pronađen je pedesetogodišnjak u teškom stanju i u nesvesti. Posle pokušaja reanimacije, lekari su konstatovali smrt - navodi se u saopštenju hitne službe .

Raketa Hamasa noćas je pogodila skladište goriva u Ašdodu u Izraelu.

12:20 Zarif otkazao posetu Austriji zbog izraelske zastave

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif otkazao je posetu Austriji nakon što je kancelar Sebastijan Kurc juče naložio da se na zgradu vlade podigne izraelska zastava u znak solidarnosti sa tom zemljom.

Foto: EPA

11:20 Hamas spreman za eventualnu izraelsku kopnenu operaciju

Hamas je spreman za moguću izraelsku kopnenu operaciju u Gazi, rekao je portparol pokreta Favzi Barhum.

Takođe nije isključio mogućnost pokretanja oružanog otpora izraelskim vlastima na Zapadnoj obali.

11:00 Udarac za Hamas

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo uništilo je mesto lansiranja raketa koje je Hamas koristio za granatiranje Jerusalima.

9:00 Oglasila se izraelska vojska

Preko 200 raketa ispaljeno je noćas na Izrael iz Gaze. Polovina je presretnuta, saopštila je izraelska vojska.

Hiljade Palestinaca protestovale su rano jutros u gradu Nablusu na Zapadnoj obali.

U uživo prenosu Bi Bi Si-ja o situaciji u Gazi iza novinara se srušila pogođena zgrada. Više o tome možete čitati klikom OVDE.

8:43 Gutereš: Odmah obustaviti sukobe u Gazi i Izraelu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao je na trenutni prekid neprijateljstava u Izraelu i Pojasu Gaze, rekao je novinarima portparol UN Stefan Dižarik.

- Generalni sekretar apeluje na dve strane da odmah prekinu borbe u Gazi i Izraelu - izjavio je Dižarik.

On je naglasio da su UN spremne da pomognu u izraelsko-palestinskom dogovoru na osnovu relevantnih rezolucija UN, međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma, uz pomoć drugih posrednika, među kojima je naveo Rusiju, SAD i Evropsku uniju.

Dižarik je potvrdio i da su UN uključene u napore da se obezbedi neophodna humanitarna pomoć za ugroženo stanovništvo u Gazi, preneo je Tanjug.

Nema naznaka da bi sukob mogao da se smiri i broj žrtava se svakog dana povećava. Palestinci su danas prijavili i 11 ubijenih na okupiranoj Zapadnoj obali u sukobima demonstranata i izraelskih snaga bezbednosti, a od ponedeljka u Gazi su ubijene najmanje 132 osobe, među kojima 32 dece i 21 žena, a 950 osoba je ranjeno, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici, prenosi Sputnjik.

Među osam mrtvih, koliko su do sada potvrdili u Izraelu, osim vojnika koji su nastradali na granici sa Gazom je i šest civila, uključujući dvoje dece, saopštile su izraelske vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije