BAJDEN OPET PAO NA TESTU: Izraelski ekspert o "situaciji bez presedana"

Novosti onlajn

12. 05. 2021. u 12:52

POLITIKA administracije američkog predsednika DŽoa Bajdena nehotice je doprinela smrtonosnom krugu neprijateljstava u Izraelu i Gazi, smatra izraelski analitičar.

БАЈДЕН ОПЕТ ПАО НА ТЕСТУ: Израелски експерт о ситуацији без преседана

Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Eskalacija sukoba je test i Bajden nije prošao, rekao je profesor Ejtan Gilboa, stručnjak za američku politiku na Bliskom istoku sa Univerziteta Bar-Ilan.

Bajdenove greške počele su i pre nego što je ispaljena prva raketa u trenutnom sukobu na Bliskom istoku, piše jerusalim post.

Još u februaru, Bajden je ukinuo označavanje Huta koji podržavaju Iran u Jemenu kao globalnu terorističku organizaciju. 

Izraelski analitičar smatra da je predsednik Amerike verovao da će taj potez smanjiti nasilje u Jemenu i protiv Saudijske Arabije, iako je to dalo suprotan rezultat.

- Ako ste teroristička organizacija, a ne radite ništa i protiv vas se ukinu sankcije, to znači da možete da radite šta god želite - rekao je Gilboa za Jeusalim post.

- Druge terorističke organizacije na Bliskom Istoku, poput Hamasa, gledaju ovo i kažu: To SAD rade? Vrlo dobro. Možemo to da iskoristimo - dodao je on.

Potom je u aprilu Bajden objavio da će Amerika vratiti Palestincima oko 235 miliona dolara pomoći koju je povukao bivši predsednik SAD Donald Tramp. Otprilike dve trećine novca daje se Agenciji za pomoć i rad Ujedinjenih nacija, koju je Tramp ukinuo 2018. godine jer je povezana sa terorizmom.

- Hamas i Islamski džihad gledali su ovo i govorili sebi da ako SAD bezuslovno obnove ovu pomoć, onda možemo da radimo šta god želimo - objasnio je Gilboa. 

Usred nasilja, američka administracija je takođe pokazala nerazumevanje situacije, uključujući, kako kaže Gilboa, lažno izjednačavanje Izraela sa Hamasom i Islamskim džihadom. 

- Pozivamo na deeskalaciju svih strana - rekao je u utorak portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- Ova situacija bez presedana daleko je od završetka i ovo je vreme provere Bajdenovog prijateljstva. Stav američke administracije za sada je prilično razočaravajući - zaključio je izraelski profesor.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)