AMERIKANCI SVOJE OSTAVLJAJU NA CEDILU? Nesigurna sudbina hiljada Avganistanaca koji su pomagali SAD posle odlaska trupa (VIDEO)

Novosti onlajn

10. 05. 2021. u 13:04

ADMINISTRACIJA Džoa Bajdena je pod sve većim pritiskom poslanika, veteranskih grupa i izbegličkih organizacija da organizuju veliku evakuaciju ugroženih avganistanskih tumača i ostalih koji su radili za američku vladu pre nego što se američke trupe povuku iz zemlje u septembru.

АМЕРИКАНЦИ СВОЈЕ ОСТАВЉАЈУ НА ЦЕДИЛУ? Несигурна судбина хиљада Авганистанаца који су помагали САД после одласка трупа (ВИДЕО)

Foto: EPA

Advokati kažu da se administracija Bajdena kreće presporo da bi zaštitila desetine hiljada Avganistanaca čiji su životi u smrtnoj opasnosti zbog povezanosti sa američkim i zapadnim organizacijama i da se sada mora preduzeti akcija pre nego što se poslednje trupe povuku kako je zakazano u četiri meseca.

- Veoma smo zabrinuti zbog naizgled nedostatka hitnosti administracije da zaštiti ranjive Avganistance u svetlu očekivanog povlačenja - rekao je Adam Bejts, politički savetnik za neprofitni projekat međunarodne pomoći izbeglicama. „Što se tiče konkretnih planova, podaci koje smo dobili od njih vrlo su oskudni.

Veteranske organizacije iz čitavog političkog spektra podržavaju masovnu evakuaciju Avganistanaca, rekao je Kris Purdi, rukovodilac projekta programa Veterani za američke ideale u zagovaračkoj neprofitnoj organizaciji Hjuman Rajts First.

Dosadašnja administracija Bajdena nije bila "obavezna", rekao je Purdi.

U javnim izjavama administracija nije nagovestila nikakve planove za evakuaciju ili druge hitne mere, a zvaničnici još uvek nisu ponudili detalje o tome kako vlada planira da obezbedi bezbednost Avganistanaca koji su rizikovali živote radeći za SAD.

Upitan o optužbama da administracija ne uspeva brzo da pomogne avganistanskim partnerima, Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće odbio je da komentariše.

Portparol Stejt departmenta odbio je da "razgovara o unutrašnjim raspravama", ali je rekao da odeljenje radi na tome da odgovori "što je pre moguće" Avganistancima koji su radili za američku vladu i koji su podneli zahtev za američke vize.

Talibani su pojačali napade na aktiviste civilnog društva i žene, posebno dok se američke i NATO trupe pripremaju za povlačenje, atentirajući na sudije, novinare i lokalne zvaničnike. U masovnom bombaškom napadu u srednjoj školi u Kabulu ubijeno je najmanje 60 ljudi, većinom devojčica. Avganistanska vlada krivila je talibane; ustanici su negirali odgovornost.

Republikanski kongresmen Majkl Volc, bivši član Zelenih beretki koji je služio u Avganistanu, rekao je da je razgovarao sa uplašenim Avganistancima koji osećaju kako se zidovi zatvaraju.

- Čujem se sa puno njih, a sa onima s kojima razgovaram njihova panika i strah ... u njihovim glasovima su tako opipljivi - rekao je on.Volc je rekao da su ga državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin uverili da ozbiljno shvataju bezbednost avganistanskih partnera.

Međutim, rekao je, "postoji čitav niz puteva kojima bi administracija mogla da krene, ali jednostavno ne vidim nikakav pokret."

Da bi pomogao avganistanskim tumačima i drugima koji se suočavaju sa odmazdom talibana zbog njihovih veza sa SAD-om, Kongres je 2009. godine uspostavio program Specijalne imigrantske vize ili SIV, kako bi pružio američke vize Avganistancima koji su bili zaposleni u američkoj vladi. Program ima zaostalih godina. Više od 17.000 Avganistanaca se prijavilo, a njihova dokumentacija se još uvek pregledava.

Savezni sud presudio je 2019. godine da se američka vlada nije pridržavala zakona koji nalaže da obrađuje prijave u roku od devet meseci, a izveštaj generalnog inspektora prošle godine opisuje hroničnu kadrovsku nestašicu koja je zaustavila program.

Na osnovu vladinog iskustva, trebalo bi više od četiri godine da se obradi zaostali broj podnosilaca zahteva za SIV, pod pretpostavkom da u američkoj ambasadi u Kabulu ima dovoljno osoblja za rešavanje slučajeva. Nema realne perspektive da bi većina avganistanskih podnosilaca zahteva mogla dobiti vize na vreme pre nego što američke snage odu, rekli su Bejts i drugi stručnjaci.

Portparol Stejt departmenta rekao je: „Administracija Džoa Bajdena posvećena je pružanju podrške onima koji su pomogli američkoj vojsci i drugom vladinom osoblju da izvršavaju svoje dužnosti, često pod velikim ličnim rizikom za sebe i svoje porodice“.

- Svi koji su uključeni u postupak specijalne imigrantske vize, bilo u Vašingtonu ili u našoj ambasadi u Kabulu, svesni su pretnji sa kojima se suočavaju naše avganistanske kolege - rekao je portparol.

Stejt department, koji traži načine za poboljšanje viznog programa, rasporedio je više osoblja u ambasadu u Kabulu kako bi pomoglo u rešavanju slučajeva SIV-a, dodao je portparol.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024