POVEZAN SA RUSIJOM? Si-en-en o hakerskom napadu na američku naftnu kompaniju

Novosti onlajn

10. 05. 2021. u 08:02

HAKERI koji stoje iza sajber-napada na najveću američku naftnu kompaniju „Kolonijal pajplan“, možda imaju veze sa Rusijom, saopštila je televizijska kompanija „Si-En-En“, pozivajući se na izvore među bivšim činovnicima američke administracije koji su radili na polju sajber-bezbednosti.

ПОВЕЗАН СА РУСИЈОМ? Си-ен-ен о хакерском нападу на америчку нафтну компанију

Depositphotos

Kako su naveli izvori televizije, sajber-napad je verovatno izvela grupa „Dark sajd“, koja obično navodno vrši napade na zemlje u kojima se ne govori ruski.

Sa svoje strane televizija „En-Bi-Si njuz“ takođe je navela da bi hakeri mogli biti povezani sa Rusijom. Prema njihovoj verziji, napad nije izvela sama zemlja, već su ga izveli hakeri u okviru „zločinačke šeme“.

Ranije je komapnija „Kolonijal pajplajn“ saopštila da je podvrgnuta sajber-napadu. Kompanija je zbog toga ugasila neke sisteme „kako bi obuzdala pretnju koja je privremeno zaustavila sve operacije povezane sa cevovodom i koje su uticale na neke informacione sisteme“.

Kako izveštavaju mediji, sajber-napad je izvršen uz pomoć ransomvera. Agencija Blumberg je, između ostalog, pisala bi da iza napada mogli da stoje napadači iz kriminalne grupe „Dark sajd“, koji su uspeli da ukradu sto gigabajta podataka o kompaniji „Kolonijal pajplajn“. Američke vlasti proglasile su regionalnu vanrednu situaciju zbog prekida rada kompanije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade