FAJZER VAKCINA U TABLETAMA! Koliko bi ovakav vid zaštite mogao biti efikasan?

Novosti online

09. 05. 2021. u 12:32

IZ kompanije „Fajzer“ najavljuju da do kraja godine stiže novo oružje: tableta protiv koronavirusa.

ФАЈЗЕР ВАКЦИНА У ТАБЛЕТАМА! Колико би овакав вид заштите могао бити ефикасан?

Foto: KP.ru

Prema najavama, „antikorona“ tableta biće efikasna protiv nekoliko varijacija koronavirusa. Trenutno, kompanija testira dva leka protiv ovog virusa, jedan koji bi se primenjivao u vidu vakcine, a drugi koji bi se uzimao oralno, kao tableta.

Kada će tačno novi lek protiv koronavirusa biti u primeni, još uvek se ne zna. Iz kompanije kažu da ne mogu da preciziraju vreme jer sve zavisi od uspeha kliničkih ispitivanja i dobijanja dozvole za distribuciju ovog leka.

Iako je vest o tableti protiv koronavirusa odjeknula kao bomba, „Fajzer“ je zapravo još u martu najavio klinička testiranja ovog leka, poznatog pod nazivom PF- 07321332. Tableta je dizajnirana tako da, uz pomoć inhibitora proteaze, spreči SARS-Cov-2 virus da se razmnožava u organizmu. Inhibitori proteaze se inače koriste u lečenju drugih patogena, poput hepatitisa C i HIV-a.

– Borba s pandemijom koronavirusa zahteva i prevenciju (kroz vakcine), ali i ciljano lečenje onih koji su u kontaktu sa virusom, kaže Mikael Dolsten, glavni naučnik u kompaniji „Fajzer“.

–S obzirom na to kako koronavirus mutira i koliko globalna pandemija traje, izgleda da će biti neophodno da postoji i terapijska opcija i sada, ali i nakon pandemije.

(Alo.rs/penzionisani.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)