ONI SU OKRUTNA, TERORISTIČKA DRŽAVA: Erodgan komentarisao sukobe u Jerusalimu i izvređao Izrael

tanjug

09. 05. 2021. u 00:19

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erodgan nazvao je danas Izrael "okrutnom, terorističkom državom", nakon što je izraelska policija u petak ispalila gumene metke i šok bombe ka palestinskoj omladini koja ih je gađala kamenjem kod džamije Al Aksa u Jerusalimu.

ОНИ СУ ОКРУТНА, ТЕРОРИСТИЧКА ДРЖАВА: Еродган коментарисао сукобе у Јерусалиму и извређао Израел

Foto: EPA

- Okrutni Izrael, teroristička država Izrael nemilosrdno i neetički napada muslimane u Jerusalimu - rekao je Erdogan.

Erodgan je pozvao sve muslimanske zemlje i međunarodnu zajednicu da preduzmu "efikasne korake" protiv Izraela. On je dodao da je Turska pokrenula "potrebne inicijative" da podstakne Ujedinjene nacije, Organizaciju za islamsku saradnju i sve relevantne institucije da preduzmu akcije, prenosi Rojters.

Izraelska policija i večeras se sukobila sa Palestincima ispred starog grada u Jerusalimu tokom najsvetije noći Ramazana, a prethodno je sprečila autobuse sa muslimanske vernicima koji su krenuli ka tom gradu.

Sukobi su izbili ispred džamije Al Aksa gde se okupilo oko 90.000 Palestinaca, a u istočnom Jerusalimu policija je koristila šok bombe, prenose "Harec".

Prema podacima Palestinskog crvenog krsta, povređene su najmanje 53 osobe, a izraelska policija navodi da je povređen i jedan policajac.

Do novih sukoba dolazi dan nakon nasilja u kojem je, prema tvrdnjama palestinskih medicinskih službi, povređeno više od 200 Palestinaca kod džamije Al Aksa i na drugim lokacijama u Jerusalimu. Povređeno je i 18 policajaca.

Dok policija navodi da su njene akcije izazvane bezbednosnim razlozima, muslimani ih smatraju provokacijama i optužuju Izrael za sprečavanje slobode veroispovesti, prenosi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Boba

13.05.2021. 19:47

Hadzifejzovic regrutuje kamikaze protiv Izraela, pogledajte njegove emisije u proslih 8 meseci. Srbija i RS treba da se ograde od tog teroriste.