PROFIT VAŽNIJI OD KVALITETA: Ruski stručnjaci o “pobedi” vakcine Moderna u SAD

B. Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

07. 05. 2021. u 07:00 >> 22:57

VEST koja je stigla iz Vašingtona da je Svetski kongres vakcina proglasio da je cepivo protiv korone koju je napravila američka kompanija "Moderna" najbolje ozlojedilo je rukovodioca moskovskog centra "Nikola Gamaleja" profesora dr. Aleksandra Ginzburga.

ПРОФИТ ВАЖНИЈИ ОД КВАЛИТЕТА: Руски стручњаци о “победи” вакцине Модерна у САД

Aleksandar Ginzburg

On je izjavio da nije jasno na osnovu kojih rezultata su izabrali tu vakcinu kao bolju od ostalih. Po Ginzburgu je ta odluka sporna. On bez okolišanja tvrdi da je presudan bio profit kompanija, a ne efikasnost u zaštiti od korone.

Konkurenti vakcini "Moderne" bili su ruski " Sputnik-v" zatim Fajzer–Biotek, Astra-Zeneka i drugi preparati. Saopšteno je da je "Moderna" pobedila u nominaciji "najbolja nova tehnologija". Inače, vakcina "Moderna" je peti registrovani preparat protiv korone. Svetska zdravstvena organizacija ga poreporučuje za pacijente starije od 18 godina. Navodno da je "Moderna" efikasna u 94 posto slučajeva.

-Vakcine koje sadrže RNK kao i ona Astra Zeneke imale su visoku smrtnost. Odluka kongresa je "ekonomsko-politička". Radi se o sto milijardi dolara. Da su priznali da je "Sputnik" najbolji znači da bi veliki deo novca otišao u Rusiju. Pošto se kongres održavao u SAD jasno je zašto je doneta takva odluka. Fajzeru nisu mogli da daju pobedu jer bi bilo neprilično zato što je broj smrti 25 puta veći nego kod Astre-Zeneke, objašnjava akademik Ginzburg. On kaže da su se mnogo puta pojavljivala saopštenja kako su pobočni efekti dovodili do smrti posle upotrebe vakcina "Moderna" i Astra-Zeneka". Doduše Ginzburg kaže i to da slučajevi smrti nisu veliki kad se zna da su milioni ljudi primili vakcinu. U Austriji je bilo 79 smrti posle primanja Fajzerove vakcine, a šest posle vakcinacije "Modernom" dok je posle cepljenja "Astrom-Zenekom" umrlo sedam ljudi. Treba znati da je direktna veza bila utvrđena samo u jednom slučaju.

Moskovski viruslog i profesor Anatolij Altštejn objasnio je da je "Moderna" napravljenja na inovacionoj tehnologiji RNA. Altštejn objašnjava da sudeći po objavljenim rezultatima vakcine Moderne i Fajzera koje su napravljene po novim tehnologijama daju dobre rezultate i takvih vakcina nije bilo ranije. Taj Moskovski virusolog kaže da njihove vakcine nemaju veliki broj pobočnih efekata.

-Uobičajeno je da je od vakcina mnogo veća korist nego šteta. U prncipu nema vakcine koja nema pobočnih efekata. Retko ti pobočni efekti bivaju ozbiljni- kaže profesor Anatolij Altštejn koji inače radi u Centru "Nikolaja Gamaljeja". On posebno ističe da on lično ne vidi razloge zbog kojih se vakcina "Moderne" proglasila najboljom.

-Proglasiti "Modernu" najboljom vakcinom je mišljenje određene grupe specijalista. Sve vakcine protiv korone su dostojne i mogu se koristiti. Ne verujem da su na tom kongresu rasptravljali i o ruskoj novoj vakcini "EpiVakKorona" koja se pojavila nedavno. Pune objektivnosti u tom ocenjivanju nema, istakao je Anatolij Altštejn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega