ULIČNI RAT POLICIJE I BANDI U RIJU: Metak policajca pogodio u glavu - usledio pokolj u faveli i metrou (VIDEO)

Novosti onlajn

06. 05. 2021. u 22:06

U POLICIJSKOJ operaciji koja je izvedena u faveli Žakerzinjo na sveru Rio De Žaneira stradalo je 25 osoba, što je najveći crni bilans u žrtvama u istoimenoj državi od 1989. godine.

УЛИЧНИ РАТ ПОЛИЦИЈЕ И БАНДИ У РИЈУ: Метак полицајца погодио у главу - уследио покољ у фавели и метроу (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/ Jutjub

Policijska akcija protiv narko dilera u faveli Žakerzinjo u Rio De Ženeiru pretvorila se u pravi masakr kada je došlo do pucnjave između policije i veće grupe muškaraca, koja se prenela i na metro koji je u tom trenutku bio pun putnika.

Haos je nastao kada je organizvana banda hicem u glavu likvidirala kriminalističkog policajca Andrea Leondarda de Melja koji je radio na suzbijanju narkotika. Za ostala 24 likvidirana sumnja se da su pripadnici organizovane kriminalne grupe.

- Ovo je bila najsmrtonosnija operacija u našoj bazi podataka, a ne može se kvalifikovati na bilo koji drugi način osim kao katastrofalna operacija - kaže sociolog Daniel Hirata. koji zahteva odgovor vlasti u vezi sa operacijom koju je klasifikovao kao neprihvatljivu.

Hirata prenosi reči stanovnika favele da je policijska akcija postala brutalna i nekontrolisana posle ubistva policajca De Melja.

Civilna policija je saopštila da je akcija preduzeta kako bi se suzbio organizovani kriminal.

Od juna prošle godine, Savezni vrhovni sud obustavio je rad u sirotinjskim četvrtima tokom pandemije. Odluka suda dozvoljava postupke samo u „ izuzetnim slučajevima“ i uz odobrenje javnog ministarstva.

- Imamo lanac odgovornosti koji treba utvrditi. Ova policijska operacija, je vrlo ozbiljan slučaj državnog nasilja. To nije odred smrti, to je operacija koju su ovlastile vlasti. I sve to u vreme kada Vrhovni savezni sud odluči da obustavi policijske akcije u zajednicama - kaže  jedan neimenovani stručnjak za sajt Globo.

Preko društvenih mreža stanovnici su prijavili više smrtnih slučajeva nego što se računalo, pored tela na podu, zabeleženi su policijski upadi u kuće i zaplenje mobilnih telefona.

Takođe dvoje putnika ubijeno je u vagonu metrao na liniji 2 kod stanice Triagem. Jedan ods stanvnika favele ranjen je u stopalo tokom pucnjave.

Akcije sa najviše smrtnih slučajeva od 2007. godine:

05.06.2021 - Žakerzino - 24 mrtva civila + 1 civilni policajac ubijen, 5 ranjenih (od toga 2 policajca)

15.05.2020 - Kompleko do Alemao - 13 civila ubijeno

15.10.2020 - Vila Ibirapitanga (Itaguai) - 12 ubijenih civila (uključujući jednog bivšeg premijera)

08.02.2019 - Fallet / Prazeres - 13 civilnih smrtnih slučajeva + 1 civilni ranjen

28.6.2007 - Kompleko do Alemao - ubijeno 19 civila

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije