BORELJ OCENJUJE: Potrebno je dugoročno rešenje krize u Ukrajini - Rusija za to nije spremna

Novosti onlajn

06. 05. 2021. u 18:58

ŠEFOVI ministarstava odbrane zemalja Evropske unije podržali su „dugoročno političko rešenje“ situacije oko Ukrajine, ali „Rusija za njega trenutno nije rapoložena“, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj nakon sastanka Saveta Ministarstva odbrane EU.

БОРЕЉ ОЦЕЊУЈЕ: Потребно је дугорочно решење кризе у Украјини - Русија за то није спремна

Đozep Borelj / Foto EPA

- Nedavno je u regionu bilo primećeno nagomilavanje ruskih snaga u blizini granica sa Ukrajinom i na ilegalno anektiranom Krimu. Razgovarali smo o napetosti koja je nastala zbog ovih dejstava. Potrebno je postići političko rešenje, ali se trenutno stiče utisak da Rusija verovatno nije spremna za takvo rešenje - rekao je Borelj.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Zbog situacije u Ukrajini i oko Krima, koji je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine, pogoršali su se odnosi Rusije i zapadnih zemalja. Optužujući Rusiju za mešanje, Zapad joj je uveo sankcije. Moskva je uvela recipročne mere, pokrenula politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom na jeziku sankcija. Rusija je više puta isticala da nije strana u sukobu u Ukrajini ni predmet Minskih sporazuma.

Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u Ukrajini. Vašington je izjavio da postoji eskalacija „ruske agresije“ i premeštanje ruskih trupa na Krimu i na istočnoj granici Ukrajine. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je izjavio da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i ne treba nikoga da brine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)