NAJVEĆA STUDIJA O EFIKASNOSTI VAKCINE FAJZER: Obe doze štite u 95 odsto slučajeva

Novosti online

06. 05. 2021. u 11:13

Dosad najveće istraživanje o efikasnosti vakcine Fajzer protiv korona virusa pokazalo je da je ona pružilo zaštitu veću od 95 odsto, a istovremeno i da ta zaštita značajno pada ako se osoba vakciniše samo jednom, umesto preporučene dve doze.

НАЈВЕЋА СТУДИЈА О ЕФИКАСНОСТИ ВАКЦИНЕ ФАЈЗЕР: Обе дозе штите у 95 одсто случајева

FOTO: B.G.

       Analiza javno zdravstvenih podataka iz Izraela - jedne od zemalja s najvećim udelom potpuno vakcinisanih odraslih osoba pokazala je da je cepivo izuzetno efikasno zaštitilo i starije osobe u vreme kada je dominirala zaraznija engleska varijanta.

Do početka aprila gotovo pet miliona ljudi u Izraelu primilo je dve doze što je više od 70 procenata stanovništva.Studija je utvrdila da dve doze pružaju 95,3 odsto zaštite od infekcije i 96,7 zaštite od smrti sedam dana nakon druge doze. Posle 14 dana ta se zaštita povećala na 96,5 odsto, odnosno 98 procenata.     

       Između sedam i 14 dana posle prve doze utvrđeno je da je zaštita od infekcije 57,7 procenata, a od smrti 77. Autori su rekli da jedna doza može pružiti kraći period zaštite, posebno u okruženju u kojem se pojavljuju nove virusne verzije.

Tokom istraživanja zabeleženo je 232.268 potvrđenih infekcija kovidom 19, a u gotovo 95 odsto testiranih uzoraka utvrđena je engleska varijanta B117. Zabeležena je 4.481 teška infekcija i 1.113 smrtnih slučajeva.

Do sada najveća studija na opšoj populaciji o cepivu Fajzer, takođe sprovedena u Izraelu, bila je gotovo pet puta manja i u njoj je učestvovalo 1,2 miliona ljudi.

Globalna primena vakcine ograničena je zbog problema s nabavkom, visokim troškovima i zahtevima za skladištenjem na izričito niskim temperaturama.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna