VAŠINGTON OČEKUJE KATASTROFA: Američki časopis tvrdi da će Bajdenova pretnja Putinu imati dalekosežne posledice

Novosti online

02. 05. 2021. u 21:37

NEPRIJATELJSKE izjave DŽoa Bajdena o Rusiji podstiču Moskvu i Peking na prisilno savezništvo, sa kojim bi sukob bio katastrofa za Vašington, piše "Nešenal interest".

ВАШИНГТОН ОЧЕКУЈЕ КАТАСТРОФА: Амерички часопис тврди да ће Бајденова претња Путину имати далекосежне последице

Foto: Printskrin

U svom govoru u Kongresu američki predsednik izjavio da Sjedinjene Američke Države ne teže eskalaciji sa Rusijom, ali je Moskvi zapretio „posledicama“ u slučaju sukoba. Istovremeno je primetio da dve države mogu da sarađuju u oblastima od zajedničkog interesa.

Autor članka naglašava da je ovim rečima Bajden uputio Putinu „poslednje upozorenje“. Takođe se napominje da će u slučaju zaoštravanja odnosa Sjedinjene Američke Države morati da se „bore na dva fronta“ – i sa Rusijom i sa Kinom.

- S obzirom da se Bajdenova administracija priprema za politiku suprotstavljanja vrednosti sa Moskvom i Pekingom, Vašington ne sme da izgubi iz vida geopolitičke rizike koji se nalaze u osnovi strateškog trougla SAD-Kina-Rusija - piše novinar.

Bajden je ranije predložio Putinu da održe lični sastanak u trećoj zemlji kako bi razmatrali nagomilana pitanja u bilateralnim odnosima. Kasnije je američki državni sekretar Entoni Blinken objasnio da se radi o narednim nedeljama.   

Prema rečima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, Moskva je pozitivno prihvatila ovu ideju i razmatra je. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da još uvek nema dogovora o datumu sastanka, ali da se radi o letnjim mesecima. Naglasio je da ideja samita zahteva duboku analizu: svaki put izjave Vašingtona o sastanku dolaze uporedo sa izjavama o sankcijama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (3)

vladimir

04.05.2021. 01:13

..... amerikanci, vaša najveća "sigurnost" je NORMALNOST i strpljenje Rusije i Kine i na to najviše računate, jer u pozadini vašeg "šepurenja" i hvalospeva samo je to ostalo! Teško je pomiriti se da ste /danas/ TREĆA sila sveta, a ako nastavite izgubićete i tu poziciju! Da vas potsetim, za vas je i Sev. Koreja ozbiljan protivnik - spustite se "na zemlju"!