NOVA OPASNOST PRETI IZ DUBINA: Otkriveno 27.000 buradi sa otrovnim otpadom na dnu okeana (VIDEO)

Tanjug

02. 05. 2021. u 15:28

OKO 27.000 buradi punih otpada i otrova, kao što je DDT, otkriveno je na dnu Tihog okeana, na samo nekoliko kilometara od američke obale, u blizini Los Anđelesa.

НОВА ОПАСНОСТ ПРЕТИ ИЗ ДУБИНА: Откривено 27.000 буради са отровним отпадом на дну океана (ВИДЕО)

Foto: Free Images Pixabay

Naučnici su ovu podvodnu deponiju opasnih otrova otkrili proučavajući područje na kom su ranije otkriveni visoki nivoi toksina u sedimentima i ekosistemu, piše „Los Anđeles tajms“. Radi se o području površine od čak 145 kvadratnih kilometara između ostrva Santa Katalina i obale Los Anđelesa, a „LA tajms“ navodi da se na morskom dnu nalazi čak možda pola miliona buradi sa opasnim otpadom, pozivajući se na druge naučne studije.

​Iako se još od ranije zna da su pojedine kompanije između 1947. i 1961. godine, pa čak i do 1972. godine prema nekim procenama, bacale opasni otpad u okean, nije bilo poznato da se radi o tako velikoj deponiji, što je šokiralo naučnike.

-Ono što smo videli bilo je zapanjujuće. Još nije poznato šta se dogodilo sa hemikalijama u tom otpadu, ali sigurno ima uticaj na hranu koju jedemo- rekao je Erik Teril sa Skrips instituta za okeanografiju, vođa naučnog projekta.

​On je dodao da je otpad na dubini od 900 metara, a pretpostavlja se da je u okean bačeno između 350 i 700 tona DDT-ja, insekticida koji je zabranjen i za koji je dokazano da izaziva rak.

Lihini Aluvihare, naučnica koja je 2015. godine otkrila visok nivo DDT-ja i drugih hemikalija kod uginulih delfina, kaže da dugoročne posledice bacanja otrova u okean još ne mogu da budu utvrđene.

-Posebno je zabrinjavajući dugotrajan uticaj otrova na morsko okruženje i život u njemu, a naročito imajući u vidu da je utvrđeno kako DDT ima uticaj na više generacija kod ljudi- kaže Aluvihare, prenosi AP.

Kako navodi „LA tajms“, postoje dokazi da je samo jedna kompanija, „Montroz“, koja se bavila proizvodnjom DDT-ja, godinama bacala čak 2.000 buradi sa otpadom od insekticida mesečno u okean.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna