UJEDINJENE NACIJE ZABRINUTE: Nasilje u Mjanmaru se pogoršava

Tanjug

01. 05. 2021. u 00:35

SPECIJALNA izaslanica Ujedinjenih nacija za Mjanmar Kristin Šraner Bergner rekla je u Savetu bezbednosti da se u odsustvu zajedničkog međunarodnog odgovora na puč u zemlji nasilje pogoršava i postoji rizik da to parališe državu, što su potvrdile i diplomate koje su prisustvovale privatnom sastanku.

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ ЗАБРИНУТЕ: Насиље у Мјанмару се погоршава

Foto: Tanjug/AP Photo

Šraner Burgener je o tome u petak izvestila 15-člano veće sa Tajlanda, gde se sastala sa regionalnim liderima. Ona se i dalje nada da će otputovati u Mjanmar gde je 1. februara vojnim pučem svrgnuta izabrana vlada koju je predvodila Aung San Su Ći, ali vojska tek treba da odobri posetu, navodi Rojters.

- Državna administracija mogla bi da stane dok se prodemokratski pokret nastavlja, uprkos kontinuiranoj upotrebi prekomerne sile, proizvoljnim hapšenjima i mučenjima u okviru represivnih mera vojske - rekla je izaslanica, a prenele diplomate.

Ona je takođe ukazala na to da postoje zabrinjavajući izveštaji da su civile, uglavnom studente iz urbanih područja, obučavali pripadnici etničkih oružanih jedinica kako da koriste oružje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati