AMERIKANCI POČELI DA SE POVLAČE IZ AVGANISTANA: Bajden najavio - Biće gotovo do septembra

Novosti onlajn

25. 04. 2021. u 17:06

SJEDINJENE Američke Države i NATO počeli su povlačenje svojih trupa iz brojnih baza u Avganistanu, rekao je komandant misije u toj državi Ostin Skot Miler.

АМЕРИКАНЦИ ПОЧЕЛИ ДА СЕ ПОВЛАЧЕ ИЗ АВГАНИСТАНА: Бајден најавио - Биће готово до септембра

Foto: EPA

Miler je naveo da će NATO i SAD sve svoje baze predati avganistanskim snagama, objavila je avganistanska televizija Ariana.

Milerova izjava dolazi posle najave iz SAD, ali i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da će povlačenje početi 1. maja.

Kako je najavljeno, povlačenje bi trebalo da bude završeno u roku od nekoliko meseci, a američki predsednik DŽo Bajden rekao je da će biti okončano do 11. septembra, na 20. godišnjicu napada na Svetski trgovinski centar u NJujorku i zgradu Pentagona.

Prema prethodnom sporazumu sa talibanima, koji je postignut u vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa, povlačenje američkih snaga trebalo je da bude završeno do 1. maja. Talibani su se obavezali da onemoguće sve potencijalne terorističke pretnje prema nacionalnim interesima SAD.

Međutim, američki predsednik DŽo Bajden izjavio je da bi povlačenje u tom roku bilo „veoma teško“.

Uprkos mirovnom sporazumu, koji je potpisan u glavnom gradu Katara Dohi, sukobi između snaga vlade u Kabulu i talibana su nastavljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)