IZRAEL SE OBRUKAO: NJihov PVO nije mogao da sruši sovjetsku raketu koju je lansirala Sirija (VIDEO)

Novosti online

22. 04. 2021. u 19:58

IZRAEL je priznao da njegova vrhunska PVO nije uspela da presretne sovjetsku raketu koju je lansirala Sirija.

ИЗРАЕЛ СЕ ОБРУКАО: Њихов ПВО није могао да сруши совјетску ракету коју је лансирала Сирија (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Raketu, tip 5V21 sistema PVO S-200, lansirale su sirijsko-arapske snage na izraelske ratne avione koji su se pripremali za izvršenje vazdušnih udara na periferiju sirijske prestonice Damaska, 22. aprila. Projektil je promašio cilj, ali je sleteo oko 250 km duboko u Izrael, 40 km od nuklearnog reaktora Dimona.

Tokom konferencije za štampu u Tel Avivu, izraelski ministar odbrane Beni Ganc priznao je da vojska nije uspela da presretne zalutalu sirijsku raketu.

- Izraelska vojska je radila na sprečavanju potencijalnog udara na kritične tačke u državi. Ispaljen je model rakete zemlja-vazduh SA-5 koji je proleteo kroz to područje - rekao je Ganc.

- Pokušao je da ga presretne, ali nije uspeo. Još istražujemo događaj - dodao je.

Ganc nije objasnio kako složena i skupa izraelska mreža PVO, koju čine desetine baterija Ajron, David Sling, Patriot i Arov, nije uspela da presretne raketu razvijenu u Sovjetskom Savezu još 60-ih godina.

Izrael je na incident odgovorio ciljanjem sirijske baterije S-200 koja je lansirala raketu. Pogođeno je i nekoliko drugih ciljeva.

Sirijska arapska novinska agencija izvestila je da su četvorica pripadnika sirijske službe povređena kao rezultat povratnih napada Izraela. Međutim, provladini izvori otkrili su da je u udarima poginuo oficir, poručnik Basel Kadur.

Tačne okolnosti onoga što se dogodilo rano ujutru 22. aprila između Izraela i Sirije tek treba da se otkrije. Međutim, nema sumnje da je incident otkrio neke ozbiljne probleme u izraelskoj mreži PVO, što je koštalo zemlju nekoliko milijardi američkih dolara.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

KIR SRBIN

22.04.2021. 21:23

Многохваљена "челична купола" није намењена за пресретање старих и залуталих ракетлла?