JEVREJSKI ZAHTEV TANJI FAJON: Traže da im se vrati vila u LJubljani gde je sedište SD stranke

D. D. S.

17. 04. 2021. u 06:00

RABIN Menačem Margolin, predsednik Evropske jevrejske zajednice, obratio se predsednici slovenačke opozicione Socijaldemokratske stranke (SD) i članici Evropskog parlamenta Tanji Fajon zahtevom da se ispravi istorijska greška i da se Jevrejskoj zajednici Slovenije vrati vila u kojoj je sedište te stranke.

ЈЕВРЕЈСКИ ЗАХТЕВ ТАЊИ ФАЈОН: Траже да им се врати вила у Љубљани где је седиште СД странке

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Margolin je napisao da je zgrada u kojoj je sedište SD, do 1943. godine bila u vlasništvu Feliksa Moskovica, koji je sa porodicom odveden u koncentracioni logor Aušvic. Objasnio je da je kuća prodata pod "sumnjivim uslovima, nacionalizovana i korišćena za Komunističku partiju."

- Primetili smo da se o prenosu vlasništva nad zgradom u Levstikovoj 15 na slovenačku jevrejsku zajednicu već razgovara u okviru sporazuma o zajedničkoj imovini bez naslednika, koja je nekada pripadala slovenačkim Jevrejima ubijenim tokom holokausta - napisao je rabin.

SD je objasnila da su u kuću došli ugovorom o zameni, koja je ranije bila u vlasništvu Republike Slovenije. Slovenački premijer Janez Janša je ranije, govoreći o vili, Tanji Fajon rekao da je u EU zagovarala vladavinu prava, a da ju je u Sloveniji drastično kršila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri