NUKLEARNI TERORIZAM U IRANU: Napadnuta glavna atomska elektrana, Teheran se hitno oglasio

Novosti online

11. 04. 2021. u 18:33

HAVARIJU na nuklearnom objektu u Natancu izazvao je napad, "nuklearni terorizam", izjavio je potpredsednik Irana i šef Organizacije za nuklearnu energiju zemlje Ali Akbar Salehi iranskoj televiziji.

НУКЛЕАРНИ ТЕРОРИЗАМ У ИРАНУ: Нападнута главна атомска електрана, Техеран се хитно огласио

Foto: EPA

- Iran osuđujući ove podle napade, naglašava da međunarodna zajednica i Međunarodna agencija za atomsku energiju treba da se bore protiv ovog nuklearnog terorizma - saopštio je Salehi.

On je naglasio da napad koji se desio jutros predstavlja "neuspeh protivnika pregovora o ukidanju sankcija Iranu". Salehi je naglasio da će Iran preduzeti mere u vezi sa ovim incidentom.

Jutros je Organizacija za atomsku energiju Irana saopštila da je u Natanci došlo do havarije na mreži za napajanje električnom energijom, samo dan nakon što je Teheran pokrenuo nove, unapređene centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

Rad ovog centralnog iranskog nuklearnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Teheran i Vašington nastoje da ožive iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, koji je bivši predsednik SAD Donald Tramp napustio pre skoro tri godine i uveo ekonomske sankcije Iranu, zbog čega su iranske vlasti u više navrata kršile odredbe tog međunarodnog dogovora.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju