PREDVIDEO JE SVE JOŠ OSAMDESETIH: Gadafijev brat o situaciji u Libiji - Bili smo najbogatiji u Africi, sada smo pustoš

Novosti online

11. 04. 2021. u 17:16

NAJMRAČNIJA predviđanja bivšeg lidera Libije Moamera Gadafija o razvoju događaja u toj severnoafričkoj zemlji i drugim arapskim zemljama posle nasilnog svrgavanja legitimnih vlasti se obistinjuju, izjavio je ne tako davno brat bivšeg libijskog predsednika, lider Fronta za nacionalnu borbu u Libiji i nekadašnji koordinator libijsko-egipatskih odnosa Ahmed Gadaf el Dam.

ПРЕДВИДЕО ЈЕ СВЕ ЈОШ ОСАМДЕСЕТИХ: Гадафијев брат о ситуацији у Либији - Били смо најбогатији у Африци, сада смо пустош

Foto: Arhiva Novosti

Deset godina posle Arapskog proleća, što je naziv za talas demonstracija, protesta i pobuna u prevashodno arapskim zemljama, koji je počeo 17. decembra 2010. godine, Libija je od najbogatije zemalje u Africi postala ratom opustošena zemlja koja živi praktično bez centralne vlade.

Nekada prosperitetni Libijci svakodnevno se suočavaju sa nestašicom hrane, goriva i lekova, nestankom električne energije. Zauzeti preraspodelom moći, novi lideri nisu u stanju da ujedine zemlju i započnu rekonstrukciju infrastrukture i privrede.

– Gadafi je bio istoričar i revolucionar sa životnim iskustvom. Imao je informacije o pretnjama u regionu Bliskog istoka… Upozoravao je na to još ’80-ih godina, sve je to zabeleženo. I sada se, nažalost, sve što je predvideo tačno ispunjava – rekao je on.

– Ako je problem bio u odlasku Gadafija sa vlasti ili (bivšeg iračkog lidera) Sadama Huseina, kako su oni tvrdili, onda zašto se sve to besmisleno razaranje i ubijanje i dalje dešava? – dodao je El Dam.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024