SEKTA JE AUSTRALIJU KORISTILA KAO PORESKI RAJ: Moćna američka "crkva" sada na udaru medija - čeka se potez države (VIDEO)

Novosti onlajn

06. 04. 2021. u 22:08

AUSTRALIJSKI političari pozivaju regulatora dobrotvornih ustanova da ispita status Sajentološke crkve nakon što su magazin Ejdž i istraga Sidni Morning Heralda otkrili finansije kontroverzne religijske organizacije.

СЕКТА ЈЕ АУСТРАЛИЈУ КОРИСТИЛА КАО ПОРЕСКИ РАЈ: Моћна америчка црква сада на удару медија - чека се потез државе (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub

Dve medijske organizacije izvestile su prošle nedelje da su saznale da je Sajentološka crkva ostvarila neoporezivu dobit prebacivanjem desetina miliona dolara u Australiju iz inostranstva.

Prema istrazi zasnovanoj na finansijskim izveštajima, Sajentološka crkva Australije uživala je neto dobit od 65,4 miliona dolara između 2013. i 2019. godine, ali je broj njenih sledbenika tokom tog perioda opao.

Glasnogovornik Grin Trežurija Nik Mekim rekao je da "postoji vrlo jasan slučaj da australijska Komisija za dobrotvorne i neprofitne organizacije (ACNC) preispita status sajentologije u dobrotvorne svrhe".

- Trebali bi istražiti da li se Australija koristi kao poresko utočište za međunarodni prihod organizacije - rekao je.

Pomoćnik ministra za dobrotvorne svrhe australijskih laburista Endru Li rekao je da organizacija treba da se objasni i pruži "veću jasnoću" u svojoj strukturi i finansijama.

- Bilo bi u interesu Sajentološke crkve da pruži više informacija o tome kako šira australijska zajednica ima koristi od svog poreza koji se odbija od poreza - rekao je, dodajući da će mnogi ljudi imati zabrinutost da "sajentologija deluje sasvim drugačije od drugih religija". nakon gledanja dokumentarnog filma "Going Clear", koji otkriva zloupotrebe unutar kontroverzne organizacije, a sadrži intervjue sa bivšim pripadnicima religije.

Portparolka ACNC-a rekla je da regulator nije mogao da komentariše "posebne okolnosti dobrotvorne organizacije", napominjući da dobrotvorne organizacije mogu da zarade "ali svaki profit mora da se koristi u svoje dobrotvorne svrhe".

Međunarodna glasnogovornica Crkve sajentologije Kerin Pouv naglasila je za medije da nije bilo "nagomilavanja" dobiti "i da su sva njegova sredstva" posvećena unapređivanju njene verske i dobrotvorne misije ".

Pouv je, međutim, odbio da komentariše tvrdnju da se broj sledbenika smanjio, dodajući da je Sajentologija "usred eksplozivne ekspanzije u Australiji".

(Sputnik Internešnal)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a