RUSI NE OTKRIVAJU KOJE CEPIVO JE PUTIN PRIMIO: Detalji vakcinacije predsednika - nije želeo kamere

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

23. 03. 2021. u 19:36

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin vakcinisao se u utorak uveče na kraju radnog dana jednom od tri domaće vakcine koju su mu sugerisali njegovi lekari.

РУСИ НЕ ОТКРИВАЈУ КОЈЕ ЦЕПИВО ЈЕ ПУТИН ПРИМИО: Детаљи вакцинације председника - није желео камере

Foto: EPA

Saopšteno je da se oseća dobro i da će u sredu normalno, po planu raditi.

U Kremlju se nadaju da će Putinova vakcinacija ubrzati tempo cepljenja u Rusiji. Putin je i do sada učinio mnogo na popularizaciji ruskih vakcina, ali će njegov lični primer ohrabriti i one koji su se do sada dvoumili da li da se cepe.

Putin je odlučio da se vakciniše pri kraju radnog vremena kako mu pelcovanje ne bi poremetilo plan rada. NJegov portparol Dmitrij Peskov je objasnio da predsednik nije hteo da se vakciniše pred kamerama jer mu se to "ne sviđa", a takođe ne želi da kaže kojom je od tri vakcina vakcinisan. Na taj način on ne žele da daje prednost jednoj od tri domaće vakcine jer smatra da su sve kvalitetne i bezbedne.

Masovna vakcinacija u Rusiji je počela 18 januara, a registrovane su tri vakcine: "Sputnik-v" koju je napravio centar "N.Gamaleja" kao i "EpiVakKorona" koja se proizvodi u Novosibirsku u centru "Vektor" i "Kovivak" koju su napravili u centru "M.Čumakova" u Moskvi.

VAKCINA I ZA DECU

Direktor Instituta ,,N.Gamaleja,, dr.Aleksandar Ginzburg kaže da je počelo ispitivanje tzv. lajt vakcine .Vakcinisaće se i deca počevši od onih koji su navršili tri, četiri godine.

Jedan broj ruskih najviših rukovodioca već je primio vakcinu, a među njima je bivši premijer Dmitrij Medvedev, ministar odbrane Sergej Šojgu i drugi, dok su premijer Mihail Mišustin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov preboleli taj virus pa im vakcina za sada nije potrebna.

Do sada je u Rusiji barem jednu dozu primilo 6,3 miliona ljudi. Neosporno je da interesovanje za vakcinaciju u Rusiji nije veliko, a hoće li posle cepljenja Putina ono porasti, tek će se videti.

- Mi nikome ništa ne namećemo jer će mo i tako imati mnogo kupaca. Do sada imamo narudžbe za 700 miliona doza vakcine. Pitanje vakcine smo od prvog dana ogradili od politike. Želimo da zajednički uspeh bude postignut zajedničkim naporima - objasnio je Putin.

Grupa eksperata Evropske medicinske agencije (EMA) doći će u Rusiju 10. aprila i obaviće kontrolu kliničkih ispitivanja "Sputnika-v". Osim toga, italijanski institut je takođe spreman da proveri efikasnost vakcine što bi trebalo da bude argument za njenu registraciju u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MEDVEDEV PORUČIO ZAPADU: Još niko nije ubrao letinu preko interneta, sankcije su bezvredne kad je reč o energentima i hrani