AMERIKANCI OBJAVILI SVOJU MAPU ZA DONBAS! Pogledajte raspored snaga u istočnoj Ukrajini (FOTO)

Novosti online

19. 03. 2021. u 13:56

BIVŠI premijer Ukrajine Nikola Azarov objavio je na svom Tviter nalogu mapu borbenih dejstava u Donbasu, koju su, po njegovim rečima, napravili američki eksperti.

АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ СВОЈУ МАПУ ЗА ДОНБАС! Погледајте распоред снага у источној Украјини (ФОТО)

Foto: Printscreen

Karta prikazuje procenu broja oružanih jedinica obe strane u sukobu u regionu za septembar 2020. godine.

- Pogled na sukob iz Sjedinjenih Američkih Država - prokomentarisao je Azarov.

Prema mapi, američki eksperti su pretpostavili, da je Ukrajina prošle jeseni imala kontingent od 95.000 vojnika, a jedinice samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike 34.000 vojnika.

Prema američkim procenama ukrajinska vojska je raspolagala sa 450 tenkova i 230 raketnih sistema, dok Donbas ima 650 tenkova, odnosno 260 višecevnih bacača raketa.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Od februara ove godine situacija je počela da se pogoršava: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024