RUSKA VOJSKA IZVRŠILA PUTINOVO NAREĐENJE: Sačuvali smo Krim od krvoprolića

Novosti online

18. 03. 2021. u 19:21

ORUŽANE snage Rusije ispunile su zahtev ruskog predsednika Vladimria Putina da spreče krvoproliće tokom operacije na Krimu 2014. godine, a prema mišljenju mnogih stranih političara i stručnjaka, ruska vojska je postupala veoma profesionalno, rekao je zamenik ministra odbrane Rusije Andrej Kartapolov.

РУСКА ВОЈСКА ИЗВРШИЛА ПУТИНОВО НАРЕЂЕЊЕ: Сачували смо Крим од крвопролића

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima Kartapolova, „ruski vojnici su zajedno sa narodnom policijom na poluostrvu sačuvali Krim od te strašne nesreće“.

„Kada se činilo da neće biti moguće da se izbegne veliko krvoproliće, u situaciju se umešala Rusija. Parlament i vlada Krima su već 27. februara 2014. godine bili pod zaštitom 'ljubaznih ljudi' i nad zgradom se vijorila ruska zastava. Od tog trenutka sve se brzo odvijalo“, rekao je zamenik ministra na okruglom stolu u Savetu federacije, posvećenom povratku Krima u sastav Rusije.

Kako je dodao, 27. februara ujutru bili su postavljeni kontrolni punktovi na mestima kopnene komunikacije sa Ukrajinom, a kroz nekoliko dana bile su blokirane sve vojne jedinice ukrajinskih Oružanih snaga.

„Jedinice Oružanih snaga Rusije istovremeno su rešavale zadatke pouzdane zaštite objekata Crnomorske flote i sprečavanja oružanog mešanja ukrajinskih vojnika u političku situaciju, sprečavanje iznošenja municije i oružja iz ukrajinskih jedinica i arsenala, stvaranje svih uslova za održavanje referenduma o statusu Krima“, objasnio je Kartapolov.

Prema njegovim rečima, na sastancima sa šefovima snaga samoodbrane, predstavnicima lokalnih vlasti, društveno-političkih organizacija posebna pažnja je posvećivana razjašnjavanju glavnog zahteva ruskog predsednika, a to je da se ni u kom slučaju ne dopusti sukob i krvoproliće sa ukrajinskim vojnicima.

„Svi ti zadaci bili su uspešno rešeni. Na Krimu se nije dogodio nijedan oružani sukob i nije bilo ljudskih žrtava...Mnogi strani političari, eksperti i stručnjaci priznali su da su postupci ruske armije tokom Krimske operacije bili visoko profesionalni u svim komponentama“, rekao je zamenik ministra, istakavši da su ruski vojnici pokazali visoku profesionalnost.

Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024