"AKUJU" UČVRSTIO VEZE: Rusija ulaže desetine milijardi dolara u gradnju objekata u Turskoj

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

16. 03. 2021. u 10:07

BEZ obzira na sve otvorenije ambicije predsednika Redžepa Erdogana da proširi turski uticaj na bivše sovjetske republike gde su većinsko stanovništvo muslimani, kao i povećanje vojne saradnje sa Ukrajinom, ruski predsednik Vladimir Putin ne odustaje od investiranja desetina milijardi dolara u tursku privredu.

АКУЈУ УЧВРСТИО ВЕЗЕ: Русија улаже десетине милијарди долара у градњу објеката у Турској

Foto Arhiva

Tako su minule nedelje, preko video-veze, Putin i Erdogan dali znak za početak pravljenja i trećeg reaktora atomske elektrane "Akuju" u Turskoj. Tu veliku investiciju finansiraju Rusi, čiji je stručnjaci i grade uz pomoć turske radne snage a kad bude gotova oni će je održavati i servisirati. I atomsko gorivo će stizati iz Rusije. Po ugovoru, Rusija će tu atomsku elektranu koristiti sto godina, a domaćinima će prodavati električnu struju po fiksnim cenama.

Jasno je da se ovakvi ugovori mogu sklapati samo među zemljama sa visokim stepenom međusobnog poverenja.

Rusko, ne tursko

"ROSATOM" je još 2017. godine pokušao da proda 49 odsto akcija te atomske centrale Turcima, ali nije postignut dogovor. Uprkos tome turski političari govore o atomskoj centrali "Akuju" kao o svom projektu, mada u nju neće uložiti ni dolara. Ruske novinare je zbunilo to što Turci govore o uspesima svojih inženjera, mada sve zapravo rade ruski atomski stručnjaci.

Prva atomska centrala u Turskoj "Akuju" će imati četiri reaktora, prvi je počeo da se pravi 2018. a drugi 2020. godine, i godišnje će moći da proizvodi do 37 milijardi kilovat-sati struje. Ukupna snaga četiri reaktora biće 4-800 megavata. Ona treba da počne da radi 2023. godine kada se bude obeležavala 100 godišnjica turske republike. Reaktori će proizvoditi 10 odsto od ukupnih turskih potreba za strujom.

Ceo projekat vodi ruski "Rosatom", a finansira ga ruska država. Nije tajna da u Rusiji jedan broj ekonomista govori o vrlo visokom riziku te investicije vredne 22 milijarde dolara jer kada će se ona isplatiti niko ne može tačno da kaže. Ima onih u Moskvi koji tvrde da Rusija nikada neće uspeti da povrati investiranih 20 milijardi dolara.

Sumnje u opravdanost te investicije su se povećale zbog problema sa gasovodom "Turski tok". Taj gasovod je pušten u rad u januaru 2020, ali su njegove cevi bile poluprazne sve do velikih mrazova. Taj projekat su takođe finansirali Rusi. U tim velikim biznis projektima finansijski rizik je uglavnom na ruskoj strani, što Tursku dovodi u privilegovanu poziciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi