KINESKE KOMPANIJE PRETNJA NACIONALNOJ BEZBEDNOSTI? Američka komisija želi da "vrati poverenje" u komunikacione mreže

Tanjug

13. 03. 2021. u 15:19

AMERIČKA Federalna komisija za komunikacije označila je pet kineskih kompanija kao pretnju nacionalnoj bezbednosti prema zakonu iz 2019. godine, čiji je cilj zaštita američkih komunikacionih mreža.

КИНЕСКЕ КОМПАНИЈЕ ПРЕТЊА НАЦИОНАЛНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ? Америчка комисија жели да врати поверење у комуникационе мреже

Foto AP

Komisija je saopštila da su to kompanije "Huavej", "ZTE korp", "Hytera komjunikejšns korp", "Hangdžou Hikvision digital tehnolodži" i "Dahua tehnolodži", prenosi Rojters.

Vršilac dužnosti šefa komisije Džesika Rozenvorcel rekla je da će taj potez pomoći da se "vrati poverenje" u američke komunikacione mreže, ali nije nije objasnila koje će konkretne radnje biti preduzete protiv kineskih kompanija.

Peking je novo pravilo oštro kritikovao kao "nerazuman pritisak" usmeren na kineske kompanije i optužio Vašington da "krši principe tržišne ekonomije i poštene konkurencije", preneo je RT.

Prema Zakonu iz 2019. godine, Komisija je dužna da identifikuje kompanije koje proizvode telekomunikacionu opremu i usluge za koje je, kako je navedeno, "utvrđeno da predstavljaju neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost SAD".

U avgustu 2020. godine američka vlada usvojila je propise kojima se zabranjuje saveznim agencijama kupovina robe ili usluga od tih pet kineskih kompanija, a od 2019. godine one su stavljene na ekonomsku "crnu listu" SAD.

Komisija je prošle godine "Huavej" i ZTE proglasila za pretnju nacionalnoj bezbednosti komunikacionih mreža, a time je američkim kompanijama zabranjeno korišćenje državnog fonda od 8,3 milijarde dolara za kupovinu opreme od njih.

"Huavej" je u februaru osporio tu odluku pred sudom, a u toj kompaniji odbili su da komentarišu najnoviju odluku Komisije SAD.

Komisija je u decembru prošle godine usvojila propise kojima zahteva od telekom operatera koji imaju opremu od "ZTE2 ili "Huaveja" da je zamene, a u tu svrhu je odobreno 1,9 milijardi dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna