ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Jedan od pet Amerikanaca izgubio je nekog bliskog

Tanjug

12. 03. 2021. u 10:24

JEDAN od pet Amerikanaca izgubio je člana porodice, rođaka ili prijatelja u pandemiji virusa korona, pokazalo je istraživanje agencije Asosiejted pres (AP) i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC.

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Један од пет Американаца изгубио је неког блиског

Foto: EPA

Istraživanje je takođe pokazalo da je zabrinutost građana zbog virusa na najnižem nivou od prošle jeseni, pre nego što je broj obolelih skočio zbog praznika. Ali, i dalje je veliki strah za zdravlje i bezbednost.

Troje od deset Amerikanaca je veoma zabrinuto za sebe i porodicu, što je manje nego u prethodnom istraživanju kada je zabrinutost izrazilo četiri od 10 ispitanika, piše Glas Amerike.

Anketa pokazuje da je 30 odsto Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca izgubilo rođaka ili prijatelja u pandemiji, u poređenju sa 15 odsto belaca koji su nekoga izgubili.

To se reflektuje i na zabrinutost: 43 odsto Afroamerikanaca i 39 odsto Latinoamerikanaca je veoma zabrinuto za sebe i porodicu, dok je isto izjavilo 25 odsto belaca.

Iako su vakcine izlaz iz pandemije, istraživanje je pokazalo da jedan od troje Amerikanaca neće da se vakciniše, a među njima je najviše mladih, ljudi koji nisu završili fakultet i republikanaca.

S druge strane, zajednice koje su najviše pogođene i najviše strahuju od virusa, najteže dolaze do vakcine - 16 odsto Afroamerikanaca i 15 odsto Latinoamerikanaca je dobilo barem jednu dozu vakcine, što je manje u poređenju sa 26 odsto belaca.

Ukupno poverenje u vakcinaciju ipak jača. Istraživanje pokazuje da sada 25 odsto Amerikanaca ne veruje da je vakcina propisno testirana, što je pad u odnosu na 32 odsto iz decembra 2020.

Istraživanje je pokazalo i duboke podele po partijskoj liniji.

Većina demokrata, 60 odsto, kaže da lokalne zajednice nisu dovoljno ozbiljno shvatile pandemiju, a 83 odsto smatra da ni cela zemlja to nije učinila.

S druge strane, 31 odsto republikanaca kaže da su lokalne zajednice podbacile, a 44 to smatra za celu zemlju. Trećina ispitanika smatra da je reakcija preterana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)