FEMINIZIRAJU SAOBRAĆAJNU MREŽU: Brisel menja imena stanica u imena poznatih žena

Tanjug

08. 03. 2021. u 21:06

OPERATER javnog prevoza u Briselu (STIB) obeležio je danas Međunarodni dan žena preimenovanjem 10 stanica metroa u imena poznatih žena na jeda-n dan i obavezao se da će tokom naredne tri godine trajno preimenovati 17 autobuskih i tramvajskih stanica kako bi "feminizirao" svoju mrežu.

ФЕМИНИЗИРАЈУ САОБРАЋАЈНУ МРЕЖУ: Брисел мења имена станица у имена познатих жена

Foto AP

Pokojna američka liderka za građanska prava Roza Parks, šampionka za prava devojčica Malala Jusafzai i tinejdžerska aktivistkinja za klimatske promene Greta Tunberg bile su među onima čija su imena stanice četiri metro linije belgijske prestonice dobile na dan, prenosi Rojters.

Operater STIB naveo je u saopštenju da trajno preimenovanje davno uspostavljenih stanica i stajališta predstavlja praktične izazove, ali da je posvećen tome da vremenom donese veću ravnotežu u svojoj mreži.

STIB je dodao da su mnoga stajališta javnog prevoza nazvana po muškarcima čija imena nose ulice u tim kvartovima, kao i da u Briselu ima 14 puta više ulica nazvanih po muškarcima nego ženama.

"U vreme kada su birana imena, društvo je bilo drugačije. Žene tada nisu imale ulogu u društvu, za razliku od danas. Muškarci su bili ti koji su donosili odluke i očigledno su birali muška imena", navodi se.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!