KINESKI PUT KA "ZELENOJ EKONOMIJI": U Pekingu u petak počeo najveći godišnji politički skup sa 3.000 delegata - Svekineski nacionalni kongres

I. STANOJEVIĆ

05. 03. 2021. u 22:29

DALjE napredovanje na putu ka pozicioniranju Kine kao globalne sile, jedan je od ključnih zadataka u njenom narednom petogodišnjem periodu. Ovo je istaknuto na Svekineskom nacionalnom kongresu koji je počeo u petak. Politički događaj godine trajaće naredne dve nedelje u prisustvu državnog vrha i više od 3.000 delegata, mahom virtuelno, zbog panedmije virusa korona.

КИНЕСКИ ПУТ КА ЗЕЛЕНОЈ ЕКОНОМИЈИ: У Пекингу у петак почео највећи годишњи политички скуп са 3.000 делегата - Свекинески национални конгрес

Sala sa delegatima svekineskog nacionalnog kongresa / Foto AP

Komunistička partija, jedina kineska stranka, planira takozvanu zelenu transformaciju privrede i strožu strategiju za autonomni region Hongkonga, pišu zapadani mediji, podsećajući da je Svekineski kongres, po zakonu najjača sila u državi, zapravo telo koje aminuje političke odluke, donete prethodno, u partijskom vrhu.

Kineski plan o "zelenoj ekonomije" predviđa svođenje emisije ugljen-dioksida na nulu. Oko 2025. godine ova ekonomija treba da poprimi prve obrise. U dalekim kineskim provincijama, međutim, kažu stručnjaci, još dugo neće moći da bude ostvaren taj cilj.

Dojče vele konstatuje da je politika u oblasti klimatskih promena jedina oblast u kojoj predsednik Si Đinping može da očekuje saveznike na međunarodnom planu, naročito na Zapadu. Suprotno, najviše protivnika i kritičara, Si će imati kad je reč o planovima vezanim za Hongkong. Među najagilnijima su kritičari iz EU i SAD.

Takozvani bezbednosni zakon o Hongkongu koji je Kina donela sredinom prošle godine bio je samo prvi korak, a sada se najavljuje korigovanje honkonškog elektorskog izbornog zakona tako da "i u ovim oblastima konačno počnu da upravljaju patriote".

Kritičari upozoravaju da je Peking već daleko odmakao na putu uklanjanja sporazuma postignutog sa Velikom Britanijom oko Hongkonga, poznatog pod devizom "jedna zemlja, dva sistema". Ovaj dogovor omogućavao je Hongkongu kao bivšoj britanskoj koloniji da i dalje razvija društveni sistem u kom se neguju slobode govora i medija. Sada se ide na to da se opozicija u Hongkongu sasvim utiša što, naposletku, treba da dovede do njenog potpunog eliminisanja.

Delegati Nacionalnog kongresa konstatovali su u petak da je Kina uspela da zauzda pandemiju korone relativno pre drugih zemalja i to prilično efikasno, što joj daje manevarski prostor za oporavak privrede. Vođen tim zaključkom, Peking je u petogodišnji plan, koji kao takav postoji još jedino u Kini, upisao i privredni rast BDP koji će, u ovoj godini, premašiti šest procenata. To je u petak kazao i premijer Li Kećijang, podsećajući da je Kina jedina velika svetska privreda koja je u godini korone ostvarila rast BDP od 2,3 odsto.

Osim ekspanzije i jačanja državne ekonomije i industrije, Kina će dalje razvijati sistem socijalne zaštite, naročito zdravstvo i obrazovanje. Još jedan cilj koji je stavljen pred Kineze, naročito je značajan, po mišljenju KP, a to je tehnološka nezavisnost. U toj oblasti Kina će pojačati ulaganje u domaće inovacije i tehnologije budućnosti.

Zapadni eksperti komentarisali su za Dojče vele da je "u ovom trenutku Kina još daleko od tehnološke nezavisnosti", kako je to formulisala Karolina Majnhard, iz istraživačkog centra u Berlinu, koji se bavi Kinom.

POBEDILI SIROMAŠTVO

KINESKO rukovodstvo u petak je proglasilo apsolutnu pobedu nad siromaštvom, koja se zapravo zvanično dogodila krajem minule godine, ali se prigodno vezuje za 2021, kada se navršava vek od osnivanja KP Kine. Kineska granica siromaštva je neznatno niža od one koju koristi Svetska banka i iznosi 4.000 juana godišnje, što je oko 515 evra.

GLASANjE NA POPRAVNOM

ELEKTORSKI komitet u Hongkongu koji je orijentisan ka Pekingu treba, sa izmenama zakona, da dobije novu moć nad parlamentom i zakonodavnim savetom. Komitet će moći da stavi veto na sve kandidate za savet i direktno postavlja većinu njegovih članova, smanjujući drastično broj onih koje biraju građani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara