SVETSKI NAUČNICI SAGLASNI: Poreklo korone i dalje nepoznanica - ni posle godinu dana ne znamo ništa više o kovidu

J.Ž.S.

05. 03. 2021. u 17:46

Svet nije ništa bliže saznanju o poreklu kovida-19, usprkos istrazi grupe svetskih stručnjaka sprovedene u Kini.Otvoreno pismo potpisalo je 26 svetskih stručnjaka među kojima je i Nikolaj Petrovski, stručnjak za vakcine na Univerzitetu Flinders u Adelaidu u Australiji u kome naglašavaju da u ovom trenutku ne znaju ništa više nego pre godinu dana.

СВЕТСКИ НАУЧНИЦИ САГЛАСНИ: Порекло короне и даље непознаница - ни после годину дана не знамо ништа више о ковиду

FOTO: Tanjug/AP Photo

       U januaru je tim naučnika koje je odabrala Svetska zdravstvena organizacija posetio bolnice i istraživačke institute u Vuhanu u centralnoj Kini gde je prvi put identifikovan novi koronavirus, kako bi otkrili njegovo poreklo.

Članovi tima i sami su rekli da je Kina bila suzdržana u deljenju ključnih podataka koji bi mogli upućivati da se bolest širila mesecima pre nego je prepoznata.

U otvorenom pismu stoji da misija nije imala mandat, nezavisnost, ili potreban pristup da sprovede potpunu, neometanu istragu o teorijama o poreklu kovida-19.

- Sve pretpostavke su i dalje na stolu i potreban je bar jedan naučni dokaz koji bi isključio neke od njih - rekao je Petrovski.

Jedan od članova misije Svetske zdravstvene organizacije isključio je mogućnost da je virus "pobegao" iz laboratorija u Vuhanu.

Petrovski, međutim, smatra da "nema nikakvog smisla" isključiti bilo koju mogućnost, dodavši da je cilj otvorenog pisma "dobiti potvrdu, na globalnom planu, da još uvek niko nije identifikovao izvor virusa i da bi trebalo nastaviti potragu.

- Moramo da budemo otvoreni za sve i ako odbacimo neke pretpostavke jer ih se smatramo previše osetljivim, to nije način na koji nauka funkcioniše - rekao je Petrovski.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!