NAVALJNI NASTAVIO DA VREĐA SUD: Presuda ruskom opozicionaru 20. februara

B. V.

16. 02. 2021. u 10:33

POSLE maratonskog procesa moskovski sud će doneti presudu lideru „male opozicije“ Alekseju Navaljnom 20. februara.

НАВАЉНИ НАСТАВИО ДА ВРЕЂА СУД: Пресуда руском опозиционару 20. фебруара

Foto: Pres služba suda

Prvo će po sudskoj proceduri završnu reč imati Navaljni, a zatim će biti pročitana  presuda. Državni tužilac je tražio da se Navaljni kazni za klevetu veterana sa 950 hiljada rubalja (jedan evro 90 rubalja).

U utorak je posle dva sata rasprave prekinuto suđenje Navaljnom, koji je optužen za klevetu veterana Drugog svetskog rata Ignjata   Artjomenka. Navaljni je prošlog proleća u komentaru oko video-klipa  nazvao lakejima i plaćenicima Ignjata Artjomenka i grupu ljudi koji su podržali ustavne promene koje omogućavaju Putinu da se kandiduje na predsedničkim izborima i posle 2024. godine.

Suđenje je Navaljni pretvarao u politički šou, vređao je i ismejavao   sudiju i državnog tužioca, zbog čega je proces bio prekidan i tek  u trećem  nastavku tog sudskog maratona donešena je odluka.

Po povratku iz Nemačke, Navaljnom je već zamenjena uslovna kazna u  pravu, zbog toga što nije ispunjavao zakonske obaveze da se javlja Službi za izdržavanje kazni. Posle izlaska iz bolnice u Berlinu,  Navaljni je „zaboravio“ na obavezu, već se bavio snimanjem filma o Putinu i „Dvorcu  za Putina“ nedaleko od  Gelendžika, mesta na crnomorskoj obali. Navaljni će provesti dve godine i osam meseci u  zatvoru, jer mu je smanjena kazna za onaj deo kad je bio u kućnom pritvoru.

Navaljni i njegov brat su bili kažnjeni zbog prevare kompanije „Iv Roše“ sa po 3,5 godine zatvora. Za razliku od  Alekseja, koji je bio osuđen  uslovno, brat je bio kažnjen realnom kaznom i već je izašao iz zatvora.

U sudskom procesu zbog vređanja veterana Navaljni je pokazao širok repertoar uvreda. Osim svedoka vređao je i sudiju nazivajući ga „grupen-firerom“. Čak 30 upozorenja je dobio Navaljni, ali on je i dalje vređao sudiju i tužioca. Uporedio je sud sa „fašističkom komandom“.

 

TRAŽIO RECEPT ZA KISELE KRASTAVCE

U želji da ismejava sudiju, optuženi Aleksej Navaljni je u utorak zatražio da mu ona da neki dobar recept za kiselenje  krastavaca.

-Skoro mesec dana sam u zatvoru. Iako sam naručio so u zatvorskoj prodavnici, nisam je dobio. Zatražio sam da mi žena pošalje so i krastavce. Sada imam tri kilograma soli i krastavce. Pošto od vas ništa dobro ne očekujem, možete li mi dati dobar savet kako da ukiselim krastavce - pitao je Navaljni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)