NOVI OKLOP ZA RUSKU VOJSKU: „Sotnik“ – neprobojno odelo četvrte generacije, štiti i od kalibra 0.50 (VIDEO)

Novosti online

15. 02. 2021. u 10:37 >> 10:50

RUSKA vojska prikazala je novo zaštitno odelo četvrte generacije. Biće lako za nošenje, i opremljeno svim potrebnim sistemima za izviđanje i komunikaciju.

НОВИ ОКЛОП ЗА РУСКУ ВОЈСКУ: „Сотник“ – непробојно одело четврте генерације, штити и од калибра 0.50 (ВИДЕО)

Foto: Depositphotos

Rusi su uspeli da razviju oklop četvrte generacije, sposoban da vojnike štiti od snažnih projektila velikog kalibra, kakav je američki metak „.50 BMG“ (12.7×99mm). Taj metak je u stanju da sa razdaljine od dva kilometra probije zaštitu lakog oklopnog vozila.

„U budućem ratu pored aviona i tenkova najbitnija je živa sila koja zauzima teren. Ona mora biti zaštićena, a takođe tu su pretnje terorizmom i stalne svetske krize. Obuka vojnika nije više jeftina kao nekada kada se služio vojni rok. Profesionalni vojnik mora imati dobru platu i mora biti dobro obučen“, kaže Ruslan Puslov, vojni analitičar.

Tajna zaštitnog oklopa ruskog vojnika budućnosti je u naprednim materijalima i novim polietilenskim vlaknima. Ona su toliko čvrsta da oklopne ploče napravljene od njih mogu da zaustave projektile brzine 670 metara u sekundi. Vlakna apsorbuju udarni puls metka i tako sprečavaju fatalne povrede unutarašnjih organa.

„Mi ovde u 'Kalašnjikovu' pravimo oružje za 4. generaciju vojnika, a to oružje ima potpuno drugačiji princip rada i efikasnost nego do sada viđena sredstva sa kojima se ratovalo. Jasno je da će jedan manji deo moći da se izvozi, ali ono što je pitanje nacionalne bezbednosti ostaje tajna ove fabrike“, navodi Dimitri Tarasov iz „Kalašnjikova“.

Na razvoju nove opreme radi koncern „Kalašnjikov“, u saradanji sa drugim vojno-istraživačkim i naučnim institucijama Rusije. Krajnji cilj ovog projekta je razvoj i proizvodnja tehnološki napredne napredne vojne opreme za period do 2035. godine.

(RTS.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)