SZO NEĆE HVATATI SLEPE MIŠEVE U VUHANU: Član misije u Kini objavio šta će raditi njegov tim

Tanjug

01. 02. 2021. u 14:35

СЗО НЕЋЕ ХВАТАТИ СЛЕПЕ МИШЕВЕ У ВУХАНУ: Члан мисије у Кини објавио шта ће радити његов тим

Foto: EPA

TIM Svetske zdravstvene organizacije (SZO) raspoređen u Vuhanu radi proučavanja porekla KOVID-19, saopštio je da kineska strana deluje otvoreno, pruža relevantne podatke i udovoljava zahtevima misije SZO tokom njihovog rada.

To je u izjavi za TAS S potvrdio Vladimir Dedkov, zamenik direktora istraživanja na Institutu Paster u Sankt Peterburgu i član SZO misije u Kini.

- Peking ne stvara nikakve prepreke našoj istraživačkoj aktivnosti. Tako je od samog početka. Kineska strana deluje maksimalno otvoreno, pruža podatke, udovoljava zahtevima i učestvuje u diskusijama, ne mogu ništa loše da kažem na tu temu - rekao je Dedkov agenciji.

On je potvrdio da stručnjaci SZO, koji se nalaze u kineskom Vuhanu kako bi istražili poreklo nove infekcije korona virusom, ne planiraju da uzimaju uzorke i da tokom posete neće moći da odgovore na glavna pitanja, kao što su odakle potiče novi korona virus i slična, već će se to učiniti kasnije.

- Ovo je samo prva velika poseta i tokom nje će biti isplanirana dalja istraživanja. Mislim da tokom ove misije ne bismo trebali da uzimamo nikakve uzorke. Naš zadatak je analiza i planiranje, mi treba da nacrtamo program istraživanja zajedno sa kineskom stranom, a biće potrebno određeno vreme za njegovo sprovođenje - objasnio je Dedkov.

On se uzdržao da odgovori na pitanje o detaljima programa trenutne misije, dodajući da je video izveštaje u medijima u kojima se navodi da će stručnjaci SZO biti odvedeni u područja staništa slepih miševa.

- Pročitao sam da treba da odemo u pećinu da uhvatimo slepe miševe. Bio sam veoma iznenađen. Bilo bi mi drago da to učinimo, ali sumnjam da će se to dogoditi - rekao je ruski ekspert.

On je kazao i da stručnjaci SZO nemaju ključnu hipotezu o poreklu virusa.

- To je ono što trenutno radimo, razmatramo sve moguće hipoteze, razmatramo sve činjenice koje imamo, sortiramo ih i onda donosimo odgovarajuće zaključke o tome koliko je verovatan određeni lanac događaja - objasnio je Dedkov.

On smatra da je tvrdnja da je pandemija KOVID-19 istovremeno započela u različitim delovima sveta, samo jedna od teorija koja zahteva verifikaciju.

Misija SZO stigla je u kineski grad Vuhan 14. januara kako bi istražila poreklo nove infekcije korona virusom. Po dolasku stručnjaci SZO stavljeni su u dvonedeljni karantin. Ovo vreme je korišćeno za onlajn konsultacije sa kineskim specijalistima, a zatim su započeli svoj terenski rad, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)