NOVI USLOVI SKLADIŠTENJA: Vakcina „Sputnjik Ve“ dobila dozvolu za čuvanje na temperaturama iznad nule

Novosti onlajn

21. 01. 2021. u 11:15

MINISTARSTVO zdravlja Rusije odobrilo je promene uslova skladištenja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), tako da vakcina sada može da se prevozi i čuva na temperaturama od plus 2 do plus 8 stepeni, saopštio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

НОВИ УСЛОВИ СКЛАДИШТЕЊА: Вакцина „Спутњик Ве“ добила дозволу за чување на температурама изнад нуле

Foto: AP

- Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo je promene u sertifikatu o registraciji vakcine ‘Sputnjik Ve’. Proizvođač je uspeo da obezbedi stabilnost vakcine u uslovima prevoza i skladištenja tečnog oblika na temperaturi od plus 2 do plus 8 stepeni, što je potvrdila ekspertiza. Ovaj hladni režim je standardan za čuvanje imunobioloških preparata - objasnio je Muraško.

Ministar je precizirao da se sada na tržište mogu isporučivati vakcine sa režimima skladištenja od plus 2 do plus 8 stepeni i minus 18 stepeni Celzijusa.

- Početak distribucije vakcine ‘Sputnjik Ve’ sa novim uslovima skladištenja na jednoj od proizvodnih platformi omogućiće nam da proširimo pokrivenost i povećamo dostupnost masovne vakcinacije protiv nove infekcije virusa korona za stanovništvo - zaključio je Muraško.   

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad