U "GASPROMU" ZABRINUTI: Postoje rizici da Severni tok 2 bude zaustavljen, ili otkazan, razlog su - Amerikanci!

Tanjug

19. 01. 2021. u 18:30

У ГАСПРОМУ ЗАБРИНУТИ: Постоје ризици да Северни ток 2 буде заустављен, или отказан, разлог су - Американци!

Foto: AP

Ruska kompanija Gasprom priznala je da postoji rizik da gradnja njenog podmorskog gasovoda Severni tok 2, koji ide po dnu Baltičkog mora do Nemačke, bude obustavljena ili otkazana nakon što su SAD uvele danas sankcije ruskom brodu koji polaže cevi, izveštava agencija AP.

Nemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da je unapred obavešteno o uvođenju američkih sankcija protiv ruskog broda "Fortuna" i njegovog vlasnika.

„Sa žaljenjem primamo k znanju ovu informaciju“, navelo je nemačko ministarstvo.

SAD tvrde da bi gasovod Severni tok 2, vredan 11 milijardi dolara, Evropu učinio više zavisnom od ruskog gasa i da vbi naštetio evropskoj energetskoj bezbednosti.

Kremlj to negira i optužuje američku vladu da pokušava da promoviše prodaju sopstvenog tečnog prirodnog gasa na Starom kontinentu.

U prospektu namenjenom investitorima povodom emisije korporativnih dužničkih hartija, Gasprom je pomenuo političke rizike u pogledu završetka Severnog toka 2.

Kompanija je priznala da ti rizici mogu da učine „realizaciju projekta nemogućom ili neizvodljivom i da dovedu do njegove obustave ili otkazivanja“, prenela je agencija Tas s.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, u današnjem reagovanju na nove sankcije Vašingtona, ocenio taj akt kao „grub i nelegitiman pritisak SAD“.

„Pomno pratimo situaciju i analiziramo je dok nastavljamo rad na finalizaciji projekta“, rekao je on na telekonferenciji za novinare.

Gasprom je rekao saopštio da šest posto gasovoda ili oko 150 kilometara ostaje da bude završeno, ponavljajući da namerava da uskoro završi projekat.

Izgradnja ovog cevovoda je obustavljena u decembru 2019. godine kada je jedna švajcarska firma povukla svoje brodove koji su bili angažovani na tom projektu usled pretnji američkim sankcijama, što je primoralo Gasprom da pokuša da dovrši gasovod sopstvenim sredstvima. Nakon dugogtrajnih napora na razmeštanju ruskih plovila za polaganje cevi, građevinski radovi su prošlog meseca nastavljeni u nemačkim teritorijalnim vodama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)