I POSLE MERKELOVE - LAŠET: Izborom novog lidera vodeće nemačke partije osiguran nastavak politike odlazeće kancelarke

N. Stanković

16. 01. 2021. u 17:37

HRIŠĆANSKO-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel izabrala je u subotu, drugog dana partijskog kongresa u Berlinu, svog novog lidera - Armina Lašeta (59).

И ПОСЛЕ МЕРКЕЛОВЕ - ЛАШЕТ: Избором новог лидера водеће немачке партије осигуран наставак политике одлазеће канцеларке

Foto Tanjug-AP

U trci za naslednika Merkelove, koja će se posle saveznih septembarskih izbora povući i sa mesta kancelara, bili su Lašet, aktuelni premijer najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne - Vestfalije, nekadašnji ministar zaštite životne sredine Norbert Retgen i raniji šef poslaničkog kluba CDU-a u Bundestagu Fridrih Merc.

Do ovih izbora je došlo jer je 10. februara prošle godine Anegret Kramp-Karenbauer najavila da želi da podnese ostavku na mesto šefa CDU, i da neće predvoditi stranku na parlamentarnim izborima.

Lašet i Merc ušli su u drugi krug glasanja, na digitalnoj skupštini stranke na kojoj je 1.001 delegat imao pravo glasa.

U drugom krugu u kojem je glasao 991 delegat, dok je četiri bilo uzdržano, Lašet je osvojio 521 glas, a Merc 466. Ostali glasovi će stići poštom, ali ne utiču na odluku o tome ko je pobednik ovih unutar partijskih izbora. Izbora koje je dobar deo sveta i Evrope sa pažnjom pratio jer postoje sve šanse da onaj koga su delegati CDU u subotu odabrali, bude i naslednik Merkelove u kancelarskoj fotelji. I postane vodeća ličnost najveće zemlje Evropske unije i jedne od najvećih svetskih ekonomija.

Naime, u ovom trenutku CDU ima značajnu prednost u odnosu na svoje rivale i pored poteškoća izazvanih pandemijom virusa korona, i biće sigurno favorit na saveznim izborima u septembru.

Posle 16 godina "vladavine" Merkelove, "cipele" u koje će morati da uđe novi šef stranke veoma su velike, ali Lašetu će biti lakše da ih obuje ako se zna da je upravo on bio njen izbor. Pobedom Lašeta osigurano je da će politika Angele Merkel biti nastavljena, jer je Merc, jedan od njenih protivnika u stranci, najavljivao promenu kursa i konzervativniju stranku. Suprotno tome, novi šef CDU je najglasnije od svih stao uz Merkelovu po pitanju politike azila i čvrste vere u EU.

Lašet je još sa 18 godina, krajem sedamdesetih ušao u CDU, a njega je u stranku dovelo angažovanje oko crkve. Kasnije je govorio da jeste bio zainteresovan za politiku, ali ne i za stranački rad. Počeo je kao lokalni političar u rodnom Ahenu, bio sredinom 1990. član Bundestaga, kasnije u Evropskom parlamentu, ali se na velika vrata vratio tek kada je kao šef CDU vratio stranku na vlast u Severnoj Rajni - Vestfaliji, gde je od 27. juna 2017. guverner pokrajine.

Tokom ovih unutar stranačkih izbora isticao je svoje iskustvo ali i činjenicu da "zna kako da pobedi na izborima".Zato i nije čudno što je kao novi šef CDU Lašet prvo izjavio da će učiniti sve da stranka kroz predstojeće izbore prođe dobro, a posebno na parlamentarnim izborima bude u mogućnosti da ponovo postavi kancelara.

"SESTRA" IZ BAVARSKE

DANAŠNjA pobeda Lašetu automatski ne garantuje i mesto kandidata za kancelara na predstojećim izborima, jer će se to odlučivati u dogovoru između CDU i sestrinske bavarske stranke CSU. A to ne mora da bude tek formalnost jer se nagađa da bi Markus Soder, premijer Bavarske i lider CSU, i pored njegovog negiranja te mogućnosti, mogao biti zainteresovan da se kandiduje kao zajednički kandidat CDU-CSU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!