PREMINULE 23 OSOBE POSLE PRIMANJA FAJZER-BIONTEK VAKCINE: Norveški Institut zdravlja izmenio preporuke za imunizaciju

Novosti online

14. 01. 2021. u 19:04

ПРЕМИНУЛЕ 23 ОСОБЕ ПОСЛЕ ПРИМАЊА ФАЈЗЕР-БИОНТЕК ВАКЦИНЕ: Норвешки Институт здравља изменио препоруке за имунизацију

Foto: Tanjug

U NORVEŠKOJ preminulo je 23 osobe nakon primanja vakcine američke kopmpanije „Fajzer“ i nemačkog startapa „Biontek“, saopštila je norveška Agencija za lekove.

Kako se navodi u izveštaju norveške Agencije, svi smrtni slučajevi zabeleženi su kod osoba koje su starije od 80 godina i sa slabijim imunitetom.

- Ti slučaji ne treba da izazivaju uzbunu, jasno je da vakcina ima neznatni faktor rizika uz nekoliko izuzetaka, kada je reč o pacijentima starijeg uzrasta sa slabijim imunitetom- izjavio je predstavnik norveške Agencije Stajnar Madsen, prenosi televizija „NRK“.

Kako bi se ubuduće izbegli ovi incidenti, Institut zdravlja Norveške izmenio je preporuke za vakcinaciju pacijenata starijeg uzrasta koji su ujedno i hronični bolesnici.

U novim uputstvima se navodi da kontraindikacije vakcine mogu da prouzrokuju ozbiljne posledice pre svega kod ljudi starijeg uzrasta.

Podsetimo, vakcinacija od virusa korona u Norveškoj počela je 27. decembra, a prvi pacijenti koji su dobili vakcinu „Fajzera“ i „Bionteka“ bili su korisnici domova za stare. Do sada je u Norveškoj vakcinisano 25.000 ljudi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Baca

16.01.2021. 07:33

Sve je ovo deo testiranja do sada. Ako se zna da osobe preko 75-80 godina imaju udruzene bolesti timosobama nebi trebalo-smelo da se dozvoli cepljenje protiv Covid 19 i tacka.