OHRABRUJUĆE VESTI: Fajzer utvrdio da li je njihova vakcina efikasna protiv britanskog soja korona virusa

Novosti online

08. 01. 2021. u 09:58

MUTACIJE novog korona virusa pronađene u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici izazvale su globalnu zabrinutost zbog efikasnosti novih vakcina.

ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ: Фајзер утврдио да ли је њихова вакцина ефикасна против британског соја корона вируса

Foto: EPA

Oba soja dele zajedničku mutaciju nazvanu N501Y koja predstavlja malu promenu na šiljastom proteinu virusa SARS-CoV-2. Zbog te promene se veruje i da se virus efikasnije "kači" na ljudske ćelije, odnosno brže širi u populaciji.

Vakcine koje se trenutno nalaze na tržištu i koje će se tek naći u opticaju zapravo govore telu kako da prepozna ovaj šiljasti protein i kako da se bore protiv njega.

Stoga je tim naučnika iz kompanije Fajzer udružio snage sa kolegama sa Univerziteta u Teksaksu kako bi sproveli laboratorijske testove i videli da li su spomenute mutacije uticale na efikasnost vakcine.

Koristili su uzorke krvi 20 osoba koje su primile Fajzerovu vakcinu, a antitela iz vakcine uspešno su se izborila s mutiranim virusom u tim uzorcima, pokazala je studija objavljena u četvrtak uveče.

Reč je o preliminarnoj studiji koja još uvek nije prošla naučne recenzije.

- Bilo je vrlo umirujuće otkriti da barem jedna mutacija zbog koje su ljudi najviše zabrinuti, čini se, ne predstavlja nikakav problem - naglasio je dr Filip Dormicer, šef naučnog odeljenja u Fajzeru.

Dormicer je pritom mislio na britanski soj, dok će južnoafrički biti testiran narednih dana.

Južnoafrička mutacija korona virusa, osim ranije navedene zajedničke mutacije sa britanskim sojem, ima i dodatnu mutaciju nazvanu E484K.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024