"JUŽNOAFRIČKI SOJ" BEŽI VAKCINI?! Zabrinjavajuće procene stižu iz Francuske

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

13. 01. 2021. u 21:57

IZJAVA predsednika Naučnog saveta Francuske profesora Žan-Fransoa Delfresija, koji je praktično stavio do znanja da postojeće vakcine možda nisu dovoljno efikasne protiv "južnoafričkog" soja korone, mogla bi da zabrine javnost u čitavom svetu.

ЈУЖНОАФРИЧКИ СОЈ БЕЖИ ВАКЦИНИ?! Забрињавајуће процене стижу из Француске

Arhiva

- "Britanski virus" se lakše širi, ali nije patogeniji. "Južnoafrički virus" bi možda mogao delimično da promakne vakcini - dao je Delfresi zabrinjavajuću izjavu.

Ovaj istup dodatno je izazvao zabunu jer dolazi posle saopštenja laboratorije "Fajzer" da je njihova vakcina efikasna i protiv britanske, i protiv južnoafričke varijante virusa. Delfresi nije objasnio kako bi to "južnoafrički virus", na koji način i koliko, mogao da "promakne" vakcini.

"Južnoafrički soj" je prvi put otkriven u novembru, a u sebi sadrži više mutacija, među kojima i one u malim "antenama" koje mu omogućuju da prodre u ljudsku ćeliju. Za sada se ne zna da li je opasniji od klasične varijate, ali se kao i "britanski" brže širi.

Zbog širenja britanskog soja korone, u Francuskoj se, inače, očekuje da se do kraja ove sedmice pomeri početak policijskog časa na celoj teritoriji sa 20 na 18 sati. Zabrana kretanja važi svake noći do 6 ujutro. Četvrtina francuskih departmana već je prešla na novi, produženi režim, pre svega na istoku i jugu zemlje, gde je cirkulacija virusa najveća. Pretpostavlja se da među obolelima u Francuskoj od korone trenutno ima jedan odsto nove varijante.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!