RUMUNIJA PAKISTANU ISKLJUČILA NAPON? Evropski energetski sistem izbegao potpuno pomračenje, Francuzi isključili velike potrošače

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

10. 01. 2021. u 22:44

CELA Evropa je "za dlaku" izbegla opšte pomračenje i pad elektroenergetskog sistema. Sve je kažu, počelo u Rumuniji.

РУМУНИЈА ПАКИСТАНУ ИСКЉУЧИЛА НАПОН? Европски енергетски систем избегао потпуно помрачење, Французи искључили велике потрошаче

Foto Tanjug

Istovremeno, u mraku je ostao Pakistan! Nije utvrđena eventualna uzročno-posledična veza, ali je jasno da stabilnost strujnog sistema na Starom kontinentu, pa i daleko šire, visi "o koncu".

Zvanično, incident se u petak po podne dogodio "na Istoku Evrope", što je izazvalo nagli pad frekvencije u evropskom sistemu napajanja. Ispostavilo se da se radi o severozapadnom delu Rumunije koji je ostao bez struje oko sat i po. Istovremeno je u celoj zemlji znatno smanjen napon. U nekim mestima je iznosio svega 90 volti.

Evropsko udruženje strujnih mreža je saopštilo da je frekvencija opala za 250 miliherca ispod minimuma od 50 herca neophodnih za normalno funkcionisanje. U petak po podne je iznosila 49,745. Pokrenuta je istraga da se utvrdi zašto se to dogodilo.

U kratkom roku, mreža je, na sreću, stabilizovana. To je rešeno programiranim smanjenjem potrošnje. Zemlje su pribegle planu B, da bi spasle sistem. U Francuskoj je, na primer, aktivirana posebna klauzula na osnovu koje je 16 velikih industrijskih potrošača pristalo, po ranijem načelnom dogovoru, da se na kratko i naglo iskuljuče iz napajanja.

Ovaj princip podrazumeva privremeno isključivanje potrošača preko 25 megavata, kojima to ne ugrožava funkcionisanje, a ponekad je dovoljno i svega nekoliko sekundi da bi se ceo evropski sistem stabilizovao.

SATOVI I PRIŠTINA

U februaru 2018. u evropskom sistemu je takođe konstatovan pad frekvencije, i to na duže vreme, zbog koga su kvarcni satovi kasnili i po nekoliko minuta. To se dogodilo zato što je kosovski distributer (KOSTT) konstatno odstupao od programa za rad. Elektromreža Srbije je tom prilikom objasnila da je KOSTT permanentno neovlašćeno preuzimao neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti "Kontinentalna Evropa".

Foto Z. Jovanović

Ovo nije prvi put da se evropska mreža, lančanom reakcijom, nađe na ivici katastrofe.

Prošle godine, gotovo istog dana, takođe je došlo do iznenadnog pada frekvencije.

Utvrđeno je da se to dogodilo zbog problema na interkonekciji između Austrije i Nemačke.

I tada je u pomoć priskočila Francuska, koja je primenila isti sistem, i iz mreže isključila, na dobrovoljnoj bazi, 22 velika industrijska potrošača, između 20 i 45 minuta.

To nije bilo dovoljno, pa je smanjen i napon za pet odsto u domaćinstvima, uz objašnjenje da se to "gotovo i ne oseća, jer sijalice svetle tek malo slabije, a telefoni se nešto sporije pune".

Evropska mreže je, tako, spasena i proteklog vikenda. Ali sistem je, zato, u subotu, pao u - Pakistanu! Bez struje su bili čitavi gradovi, uključujući i prestonicu Islamabad. Bez napajanja su ostale državne institucije, aerodromi, bolnice...

U pomoć su pritekli generatori. Nestanci struje u ovoj zemlji su česti, ali ovo je bio "megablekaut". Pakistanski ministar energije Ajub Kan je poručio da je razlog za ovu havariju iznenadni pad frekvencije, sa 50 herca na nulu! Struja se od juče ujutro u ovoj zemlji progresivno vraćala u domove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku