CELA EVROPA JE BILA NA IVICI "GAŠENJA": Otkriven uzrok misterioznog pada napona, kontinent bio pred krahom sistema

Novosti online

10. 01. 2021. u 09:45

ZA PAD frekvencije u elektromreži Evrope, do koje je došlo u petak posle podne, a koja je mogla da izazove ogromne probleme u snabdevanju električnom energijom, kriv je nestanak struje u delu Rumunije.

ЦЕЛА ЕВРОПА ЈЕ БИЛА НА ИВИЦИ ГАШЕЊА: Откривен узрок мистериозног пада напона, континент био пред крахом система

Foto: Depositphotos

Prema rumunskom operateru "Transelektrika", severozapadni deo Rumunije ostao je bez struje, u nekim mestima i do sat i po, dok je u drugim delovima zemlja napon pao i na do 90 volti.

Evropsko udruženje strujnih mreža (ENTSO-E) potvrdilo je da je u petak došlo do pada frekvencije na 49.745 herca. Inače za normalni rad mreže potrebna je frekvencija od 50 herca.

Evropski operateri električnom energijom uspeli su da stabilizuju mrežu nakon sat vremena.

Austrijski eksperti već duže upozoravaju da Evropi preti opasnost od "blekauta", jer posle ispada više elektrana u evropskoj mreži, kao što je sada bio slučaj, nedostaju velike količine struje, a to može voditi ka lančanoj reakciji i opasnosti kraha celog sistema.

- Zbog pada frekvencije bili smo na rubu katastrofe. To bi samo u Austriji, po privredu, izazvalo štetu od oko jedne milijarde evra dnevno. Potpuni krah elektromreže doveo bi i do tragedija, jer treba misliti na bolesne i starije koji bi sedeli u mraku - rekao je ekspert operatera EVN Štefan Cah.

Ovaj pad frekvencije bio je do sada drugi najveći kvar u elektromreži Evrope od 2006, kada je više od 10 miliona domaćinstava ostalo bez struje.

Takođe je februara 2018. registrovan pad frekvencije, kako je saopštila tada Elektromreža Srbije, zato što je Kosovski operator sistema prenosa i tržišta (KOSTT) konstantno odstupao od programa rada, pa su mnogi satovi širom Evrope kasnili.

EMS je tada saopštio da je KOSTT "permanentno neovlašćeno preuzimao neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti "Kontinentalna Evropa" i na taj način prekršio norme i standarde operativnog rada u toj sinhronoj oblasti, kao i obavezu samostalne regulacije svoje podoblasti unutar kontrolne oblasti EMS".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)