22. DECEMBRA 1989. godine, tokom jedine krvave smene komunističkog režima u Evropi sa smrtnim ishodom, tadašnji predsednik Rumunije Nikolaje Čaušesku je sa svojom suprugom Elenom helikooterom pobegao iz prestonice, najpre u njegovu rezidenciju u Snagovu, a odatle u Trgovište, gde ih je uhvatila lokalna policija. Nakon što su predati vojsci, 25. decembra vojni preki sud osudio ih je na smrt.

Komentari (6)

Selekom

23.12.2020. 01:34

Nije on oduzeo samo dva života. U Rumuniji sva mesta koja su bila bez struje ni danas je nemaju,sirotinja ostala sirotinja. Bili su bez dinara duga i svako je imao posao i obezbeđeno sve što mu treba za porodicu. Sada je država ogrezla u korupciji i raslojila se a tuga i jad još veći. Tek su sad uvideli koje projekte je započeo Čaušesku u Kostanci čime je obezvredio Ukrajinske luke,a još ima drugih nedovršenih stvari. Po Banatu još ima njihovih ljudi koji fizikališu da prežive. Ima dosta rumuna koji bi ga rado vratili kao i libijci Gadafija.Evropa ih je puna a kupljeni su za jeftine"palmolive" sapune i dezodoranse.

E SAD IMAJU PROSPERITET I BLAGOSTANJE

23.12.2020. 05:32

ENO IH NA SVAKOJ RASKRSNICI ULICA U ZAPADNOJ EVROPI, ili prose ili muziciraju, u vecim metropolama kao sto je Berlin, Frankfurt, Hamburg, Minhen, na svakih 50 metara po jedan.

Radoslav Jovanović

23.12.2020. 07:47

Svaki ubica ima neki razlog. Ali i dalje su ubice. Koliku ulogu je odigrala CIA? Sve se dešava spontano a naročito ono što je organizovano?

toman

23.12.2020. 09:31

Из хуманог социјализма отишли су у прљави капитализам.Чаушевски је,за данашње појмове морала,био високоморалан председник,поштен човек,вратио све дугове западу,земља била без криминала,висока здравствена заштита ,школство,социјална равноправност,итд,итд.Сад јесу имали сијалице од 25 вати,али општи стандард је био висок и хуман.Никад та Румунија,а поготову Бугарска неће доћи на ранг Запада.То је такав менталитет и тачка.Жао ми је тог доброг и часног човека.А и Тв Београд треба да се покаје и јавно извини јер је допринео лому у Румунији,нарочито онај писац који је знао румунски,како се оно зваше?