NJEGOVI MECI SU UBILI ČAUŠESKUA: Izvršio prvu likvidaciju koja se prenosila na televiziji i već 31 godinu nema mira (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 12. 2020. u 00:18

22. DECEMBRA 1989. godine, tokom jedine krvave smene komunističkog režima u Evropi sa smrtnim ishodom, tadašnji predsednik Rumunije Nikolaje Čaušesku je sa svojom suprugom Elenom helikooterom pobegao iz prestonice, najpre u njegovu rezidenciju u Snagovu, a odatle u Trgovište, gde ih je uhvatila lokalna policija. Nakon što su predati vojsci, 25. decembra vojni preki sud osudio ih je na smrt.

ЊЕГОВИ МЕЦИ СУ УБИЛИ ЧАУШЕСКУА: Извршио прву ликвидацију која се преносила на телевизији и већ 31 годину нема мира (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

Pre nego što su ubijeni, Čaušesku je otpevao deo "Internacionale" i rekao da će istorija pokazati da je on bio u pravu, dok je njegova supruga vikala prisutnima da idu dođavola. Egzekuciju nad Čaušeskuovima izvršio je oficir Jonel Bojeru. On je bio jedan od trojice u streljačkom vodu a gorka sećanja na trenutak kada ih je postavio pred zid i pokosio svojim kalašnjikovim oživeo je mnogo godina kasnije. 

- I danas sam nervozan kad o tome govorim. Prekinuo sam dva života. U ratu je to prihvatljivo, ali mnogo je teže kad ubiješ nenaoružane ljude. To nikome ne bih poželeo, iako je meni ubijanje ljudi posao - govorio je Bojeru 2014. godine. 

On je tada istakao da ne žali što je baš on označio kraj Čaušeskuove tiranije i vladavine straha i nemaštine. I njegova porodica je bila među milionima progonjenih.

- Moj deda je bio sveštenik, liberal, veći deo života je proveo u zatvoru. On je bio zaista srećan nakon tih događaja, srećan što se režim promenio, što je Čaušesku mrtav. Rekao mi je: Bez brige, ja na sebe uzimam sve tvoje grehe - istakao je u svojoj ispovesti Bojeru. 

On je dodao da je za ovaj svoj čin platio visoku cenu. To ga je koštalo privatnosti, mira i braka sa ženom koja je bila zabrinuta zbog slave koju je stekao. 

Foto: Printskrin

Bojeru veruje da su baš njegovi meci ubili Čaušeskuove jer je, kad je počeo da puca, video da se jedan od trojice članova streljačkog voda skamenio na nekoliko trenutaka, a drugi je zaboravio oružje da stavi na automatski način rada pa je uspeo da ispali samo nekoliko pojedinačnih hitaca. 

Širom sveta je i dan danas poznato da su Čaušesku i njegova supruga Elena bili veoma zaljubljeni, a par je čak i tražio da umre zajedno, što im je i odobreno.

- Ustrelio sam ih veoma brzo. Smatram da sam im omogućio da umru dostojanstveno - dodaje.

Grob Čaušeskuovih, zvanično, ne postoji. Na grobnici gde su sahranjeni stoje imena dva generala sa datumom smrti koji odgovara datumu smrti bračnog para Čaušesku. Država je odbila sve zahteve porodice i sledbenika da se posmrtni ostaci prenesu u neki mauzolej ili crkvu i da im se grob obeleži.

Mesto gde je streljan bračni par Čaušesku u Trgovištu otvoreno je za posete turista. Hvaljenje i veličanje Čaušeskua u medijima zabranjeno je zakonom.

UPOZORENjE: Uznemirujući video, možete ga pogledati KLIKOM OVDE.

(Gardian)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)