LAVROV OPTUŽIO AMERIKANCE: Subverzivne akcije SAD su glavna smetnja rešavanja iranskog nuklearnog sporazuma

Novosti online

21. 12. 2020. u 19:20

SUBVERZIVNE akcije Sjedinjenih Američkih Država ostaju glavni destabilizujući faktor u primeni Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za rešavanje situacije oko iranskog nuklearnog programa, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom video-konferencije na temu iranskog nuklearnog programa.

ЛАВРОВ ОПТУЖИО АМЕРИКАНЦЕ: Субверзивне акције САД су главна сметња решавања иранског нуклеарног споразума

Foto: AP

- Glavni destabilizujući faktor u procesu praktične primene nuklearnog sporazuma bile su i ostale subverzivne akcije SAD-a, kojima ne da mira misao da je, uprkos njihovom 'neverovatnom pritisku', Zajednički sveobuhvatni akcioni plan sačuvan. Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2231 primenjuje se u ranijem režimu i nije bilo ponovnog pokretanja ranije odbijenih rezolucija - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je naglasio da je dosledna primena postojećih sporazuma jedini način za normalizaciju situacije.

Svi učesnici Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana u rešavanju situacije oko iranskog nuklearnog programa izrazili su privrženost preuzetim obavezama i potrebi da se on sačuva, navela je diplomatska služba.

- Ruska strana je naglasila da se recepti za normalizaciju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana nalaze u njemu i da je ovo put dosledne primene sporazuma svih zemalja koje su ga napravile i potpisale - kaže se u poruci.

Ministar spoljnih poslova Rusije smatra da bi povratak SAD u Zajednički sveobuhvatni akcioni plan trebalo da se dogodi bez ikakvih preduslova.

- Polazimo od činjenice da povratak SAD-a Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu treba da se dogodi bez ikakvih preduslova. Spremni smo, zajedno sa ostalim partnerima, da suštinski radimo u ovom pravcu i pomognemo Amerikancima da krenu pravim putem, jer je to u našem zajedničkom interesu - navodi se u izveštaju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je na sastanku naglasio da Rusija odaje priznanje iranskim izjavama o spremnosti da se vrate u potpunosti primeni nuklearnog sporazuma čim to učine SAD.

- Nadamo se da će ovaj signal čuti ne samo sadašnji učesnici Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, već i Vašington. Strogo poštovanje američke strane odredbi Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nije stvar izbora, već obaveza svake države sadržana u članu 25 Povelje UN - primetilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Nakon sastanka ministara usvojena je zajednička izjava. Zemlje učesnice Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana složile su se da nastave saradnju.

- Ruska strana je usmerena na dalji intenzivan rad na sistematskoj primeni plana u svim njegovim aspektima, oslanjajući se na ravnotežu interesa i princip reciprociteta - zaključilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)