RUSI PRAVE ELEKTROMAGNETNI TOP? Vodeći naučnici dali predlog, evo za šta bi ga koristili

Novosti online

21. 12. 2020. u 07:19

STRUČNJACI vodećeg naučnog instituta ruske svemirske korporacije „Roskosmosa“ CNIImaš predlažu da se mali sateliti lansiraju pomoću projektila-nosača iz elektromagnetnih topova, navodi se u materijalu objavljenom u časopisu "Vestnik NPO Lavočkin".

РУСИ ПРАВЕ ЕЛЕКТРОМАГНЕТНИ ТОП? Водећи научници дали предлог, ево за шта би га користили

Foto: Depositphotos

- Prema našem mišljenju, s vremena na vreme je svrsishodno oceniti stare ideje o pristupu okolo zemaljskom svemirskom prostoru sa stanovišta savremenih tehnoloških mogućnosti. Jedna od tih ideja je stvaranje zemaljskih sistema za dinamičko ubrzanje mase. Ideju je prvi put izneo Žil Vern u naučnofantastičnom romanu "Put na Mesec" 1865. godine - navodi se u izveštaju.

Ono što je tada bila fikcija sada se može realizovati, kada su ove tehnologije i materijali postali dostupni, smatraju naučnici.

"Svemirski top" se izdvaja od drugih metoda neraketnog pristupa svemiru po tome što ga je u principu moguće realizovati na tehničkom nivou koji danas postoji, navodi se u dokumentu.

Jedan od načina takvog lansiranja satelita naziva se linearni elektromagnetni akcelerator i predstavlja lansirnu cev i motor snage deset megavata. Potrebno je da se rasporedi na uzvišenje od dva-tri kilometra.

Druga opcija koju stručnjaci predlažu je prstenasti akcelerator mase – prstenasta potisna vakuumska cev prečnika od nekoliko kilometara, postavljena na padini planine sa cevima kroz koje će se projektil-nosač sa satelitom lansirati u svemir. Prstenasti ubrzivač ima elektromotor od 20 megavata koji bi mogao da ubrza masu od 2.000 kilograma do devet kilometara u sekundi za samo jedan sat.

Kao nedostatke elektromagnetnih topova naučnici navode prekomerna preopterećenja prilikom lansiranja satelita. Među prednostima, u odnosu na tradicionalne svemirske rakete-nosače su niski troškovi lansiranja i visoka operativnost lansiranja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)