POLICIJSKI ČAS KONTROLIŠE 70.000 POLICAJACA: Italijanski lekari u strahu pred praznike poručuju – imaćemo više od 1.000 preminulih dnevno!

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

11. 12. 2020. u 17:52

AKO se ne uspori sada prenošenje korona virusa u Italiji, u januaru nam stiže treći talas i katastrofalan scenariio u kojem ćemo imati više od 1000 preminulih dnevno - upozaravaju epidemiolozi sagledavajući sadašnju situaciju.

ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС КОНТРОЛИШЕ 70.000 ПОЛИЦАЈАЦА: Италијански лекари у страху пред празнике поручују – имаћемо више од 1.000 преминулих дневно!

Foto: Epa

- Rizik od trećeg talasa je konkretan, pretpostavlja se i nepažnja građana za Božić i Novu godinu, okupljanje familija i prijatelja, to ćemo platiti trećim talasom jer se ulazi paraleno sa korona virusom i u period sezonskog gripa . Zato period pred nama zabrinjava i zaslužuje maksimalnui pažnju i poštovanje pravila - podvlači Roberto Kauda, redovni profesor na Katoličkom univerzitetu "Sveto srce" u Rimu i odgovorni za Infektologiju u Operativnoj jedinici bolnice "Đemeli" u Rimu.

Alarm i upozorenja stižu sa svih strana i u vezi sa naizgled banalnim stvarima u ponašanju za božićni ručak, jer preaznične večere neće biti zbog policijskog časa koji počinje i za praznike uobičajeno u 22 sata. Za kontrolu na čitavoj teritoriji Apeninskog poluostrva angažovano je 70.000 pripadnika policijskih snaga.

Štampani mediji danas su objavili mapu ponašanja na koje se možda nije obraćala stroga pažnja do sada, ali sada je neophodno za božićni ručak. Kada je reč o pranju ruku svako treba da ima svoj peškir, ili da se koriste papirni ubrusi za jedokratnu upotrebu. Razdaljina za stolom između ljudi mora da bude 1,5 metar, jer se priča i smeje i tako izlaze čestice - kapljice pljuvačke iz usta. Ne grlite se sa članovima familije, ili prijateljima koji su stigli u kuću iz drugog okruženja, pazite da ne zamenite čašu sa drugom iz koje je neko već pio, ili uzmete salvetu sa kojom se neko već obrisao. Isto važi za upotrebljen escajg ili tanjir.

Građani se upozaoravaju da ne koriste nečiji telefon za primanje ili slanje čestitki već svoj. Ukoliko je prisutno više osoba u zatvorenom prostoru, proluftirati povremeno prostor ili ostaviti malo otškrinute prozore zbog razmene vazduha.

Foto: EPA

Ako ostane hrane na stolu nakon ručka a ako hoćete da je upotrebite, prokuvajte je ponovo ili ugrejte na najmanje do 60 stepeni, da se ubiju čestice virusa ili bakterije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna