FRANCUSKA ĆE UGRAĐIVATI ČIPOVE U VOJNIKE: Biće otporni na stres i bol, a postojaće mogućnost kontrole iz daljine

Tanjug

11. 12. 2020. u 12:03

ФРАНЦУСКА ЋЕ УГРАЂИВАТИ ЧИПОВЕ У ВОЈНИКЕ: Биће отпорни на стрес и бол, а постојаће могућност контроле из даљине

Foto: EPA

NEKOLIKO dana nakon što je visoki američki obaveštajni zvaničnik izjavio da Kina nastoji da razvije veštački poboljšane vojnike, francuska vojska dobila je dozvolu za razvoj bioničkih vojnika uz tvrdnje da ne želi da zaostaje za napretkom drugih zemalja.

Iako Francuska nagoveštava povlačenje jasnih etičkih linija koje bi zaštitile "čovečnost" vojnika, naučnici upozoravaju na moguće posledice neovlašćenog menjanja ljudskog gena.

Francuska vojska dobila je zeleno svetlo za razvoj bioničkih vojnika otpornih na bol i stres i obdarenih dodatnom moždanom snagom zahvaljujući implantatima mikročipa, piše londonski Tajms, ističući da je odobrenje stiglo od Etičkog odbora ministarstva oružanih snaga koji je naveo da Francuska treba da ide u korak sa zemljama koje već rade na razvijanju supervojnika.

Odbor je izneo detalje istraživanja koja uključuju pilule za dugotrajnu budnost vojnika i za poboljšanje sluha, kao i proučavanja implantata koji oslobađaju smirujuće supstance ili "poboljšavaju moždani kapacitet". Proučavali su se i lekovi koji vojnicima omogućavaju da lakše podnose bol ili koji bi poboljšali njihovu mentalnu otpornost ako bi vojnik bio zarobljen.

U toku su i istraživanja implantata koji omogućavaju komandi da iz daljine očitava psihofizičke parametre vojnika ili da ih locira na bojnom polju. Drugi implantati mogu pomoći vojnicima da razlikuju prijatelja i neprijatelja, navodi se u izveštaju vojnog etičkog odbora.

Izveštaj takođe napominje da moraju postojati zaštitne mere kojima bi se zaustavila bilo kakva poboljšanja koja oduzimaju "čovečnost" vojnika.

Francuski vojni etički odbor naglašava da je "neophodno" povlačenje jasnih etičkih linija kojima se zabranjuju eugeničke i genetske prakse u istraživanjima za poboljšanje performansi francuskih vojnika, prenosi BiBiSi.

- LJudska bića već dugo traže načine da povećaju svoje fizičke ili kognitivne sposobnosti kako bi se borili u ratovima - upozorava izveštaj odbora objavljen početkom nedelje, uz napomenu da i druge države istražuju takve mogućnosti.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli ukazala je na potrebu unapređivanja vojske. Ona je u prvoj nedelji decembra naglasila da Francuska nije odmah planirala da razvije "invazivnu" tehnologiju za vojnike.

- Ali moramo se suočiti s činjenicama - dodala je Parli.

- Ne dele svi naše skrupule i moramo biti spremni na sve što nas očekuje u budućnosti.

Iako su francuske oružane snage dobile dozvolu za razvoj supervojnika u intervencijama koje uključuju medicinske tretmane, protetiku i implantate koji poboljšavaju "fizičke, kognitivne, perceptivne i psihološke kapacitete", vojni etički odbor je, ukazuje SiEnEn, zabranio bilo kakve promene koje bi mogle uticati na sposobnost slobodne volje vojnika ili koje bi uticale na njihovu reintegraciju u civilni život.

Objavljivanje izveštaja usledilo je pošto je  direktor američke Nacionalne obaveštajne službe DŽon Ratklif u Volstrit džurnalu početkom decembra izrazio zabrinutost zbog kineske pretnje SAD i svetskoj demokratiji, optužujući Peking da je sproveo testiranje na pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske u nadi da će razviti vojnike s "biološki poboljšanim sposobnostima"

Posle članka, ističe Si, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je reagovalo pozivajući "neke političare s američke strane" da "prestanu proizvoditi i širiti političke viruse i laži".

Iako tvrdnje direktora američke obaveštajne službe u Volstrit žurnalu do sada nisu potvrdili službenici njegove kancelarije kao ni CIA, američki naučnici su prošle godine objavili rad u kojem su ispitivali kineske ambicije o primeni biotehnologije na bojnom polju, ukazuje EnBiSi njuz.

Stručnjak za kineske odbrambene tehnologije u Centru za novu američku sigurnost Elsa Kania i savetnik za kineska pitanja i bivši oficir američke mornarice Vilson Vorndik ispitivali su zainteresovanost Kine za upotrebu tehnologije za uređivanje gena radi poboljšanja ljudskih - a možda i vojničkih - performansi.

Konkretno, dodaje EnBiSi njuz, naučnici su napisali da kineski vojni istraživači ispituju potencijal tehnologije za uređivanje gena CRISPR, koja se koristi za lečenje genetskih bolesti i modifikovanje biljaka i koju zapadni naučnici smatraju neetičnom u nastojanjima da bude primenjena na ljudskim genima.

Jedan istaknuti kineski general, primetili su, izjavio je 2017. da će "moderna biotehnologija i njena integracija s informacionim, nano (tehnološkim) i kognitivnim domenima imati revolucionarni uticaj na oružje i opremu, borbene prostore, oblike ratovanja i vojne teorije".

Vorndik je u telefonskom intervjuu za EnBiSi njuz kazao da je manje zabrinut oko prednosti na bojnom polju koje bi takvo istraživanje moglo pružiti od posledica neovlaštenog menjanja ljudskih gena.

- Kad počnemo da se poigravamo s genetskim organizmima, moglo bi doći do nepredviđenih posledica - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Bonaparta

11.12.2020. 17:10

Znači dotakli smo moralno ljudsko dno!!! Sada počinju da prave legalne profesionalne ubice. Niko neće znati šta će moći putem tog čipa da naredne ili iniciraju u mozgu da takav vojnik vas ubije ko muvu, a a da ne trepne. Kako radi taj čip i šta se sve sa njim može naravno pokriće vojnom tajnom. Ludaci koji drže sav svetski kapital, a to je njih oko 5%, žele da se apsolutno zaštite od ostale populacije, jer se plaše da će im doći na vrata. Običan vojnik može da okrene oružje protiv njih, a programira ubiće svoju majku, a da toga neće biti svestan.