ZAŠTO PUTIN NIJE ČESTITAO BAJDENU: Lavrov razrešio sve dileme - povoda za spekulacije nema

Novosti online

12. 11. 2020. u 13:38

POVODA za spekulacije na temu zašto predsednik Rusije Vladimir Putin još nije čestitao pobedniku američkih predsedničkih izbora nema.

ЗАШТО ПУТИН НИЈЕ ЧЕСТИТАО БАЈДЕНУ: Лавров разрешио све дилеме - повода за спекулације нема

Foto: EPA

Rusija ne vidi osnovu za tako nešto pre objavljivanja zvaničnih rezultata, istakao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. To se u Americi nije dogodilo, dodao je on.

U slučaju dolaska Džozefa Bajdena u Belu kuću, ne očekujemo revolucionarne promene u politici prema Rusiji, dodao je ministar.

- Neke revolucionarne promene u politici prema Rusiji ne očekujemo. Amerika je duboko podeljena i to vidimo po rezultatima glasanja na predsedničkim izborima - rekao je Lavrov ruskim i stranim novinarima.

Kada je reč o čestitkama pobedniku, šef ruske diplomatije kaže da tu nema mesta spekulacijama i naveo da to nisu uradile ni Kina ni Meksiko.

- Ne bih u tome tražio teorije zavere. To je uobičajena učtiva praksa - rekao je on.

Oni, kako kaže, koji misle da je moguće čestitati pre zvaničnih rezultata imaju na to pravo.

- Znamo kako su 2016. godine mnogi lideri Evrope čestitali kandidatu koji je izgubio pa su posle brzo povlačili čestitke - rekao je Lavrov i dodao da su sve čestitke do sada zasnovane na procenama medija, društvenih mreža.

- Mi imamo drugačiji pristup tome. Moramo sačekati zvanične rezultate - rekao je Lavrov i izrazio nadu da će Vašington, koji sam ima tako arhaičan sistem glasanja, manje pažnje posvećivati izborima u drugim zemljama.

Takođe je dodao da će biti uvredljivo ako SAD ponovo preko leđa Rusije budu rešavale svoj unutrašnje probleme.

- Za poslednje četiri  godine, od poslednjih meseci predsedničkog mandata Baraka Obame bila je raširena takva rusofobija u američkom društvu da je to sada već postalo deo političke kulture. Biće uvredljivo ako Amerika bude pokušavala da ujedini naciju na toj rusofobnoj osnovi - zaključio je Lavrov.

Predsednički izbori u Americi održani su 3. novembra. Nakon što su mediji proglasili kandidata Demokratske strane Džozefa Bajdena za pobednika, to je učinio i on sam, dok je aktuelni predsednik Donald Tramp rekao da je daleko od toga da su izbori gotovi i da će pravdu tražiti na sudu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a