EVROPSKA UNIJA UVELA SANKCIJE PROTIV LUKAŠENKA: Proširen čuveni "crni spisak" - na njemu i 14 beloruskih zvaničnika

Novosti onlajn

06. 11. 2020. u 15:48

ЕВРОПСКА УНИЈА УВЕЛА САНКЦИЈЕ ПРОТИВ ЛУКАШЕНКА: Проширен чувени црни списак - на њему и 14 белоруских званичника

Foto AP

EVROPSKA unija uvela je sankcije protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i proširila crni spisak lica protiv kojih su uvedene sankcione mere u vezi sa predsedničkim izborima u toj zemlji.

Pored Lukašenka u sakcioni spisak uvršteno je još 14 beloruskih zvaničnika.

Sankcije predviđaju zamrzavanje sredstava i zabranu putovanja na teritoriju zemalja-članica Unije.

U Briselu smatraju da je Lukašenko odgovoran za represiju pre i posle predsedničkih izbora.

Na sankcionom spisku se nalazi i Lukašenkov sin Viktor.

Podsetimo, ranije su evropski izvori preneli da će se na novom spisku naći 15 osoba, uključujući predsednika Aleksandra Lukašenka.

Takođe je saopšteno da će, nakon zvanične potvrde odluke u evropskim prestonicama, kako se očekuje, sankcije stupiti na snagu danas.

Evropska unija je prethodno uvrstila 40 beloruskih zvaničnika u sankcioni spisak, uključujući ministra unutrašnjih poslova i predsednicu CIK. EU je uvela sankcije Minsku zbog, kako kažu, falsifikovanja rezultata izbora i nasilja nad demonstrantima.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)