NA KRAJU GODINE 1,5 MILIONA DOZA: Vakcina "Sputnjik V" protiv kovida u decembru u zemljama Latinske Amerike - proizvodnja će rasti

Novosti onlajn

19. 10. 2020. u 17:43

RUSKA vakcina „Sputnjik V“ mogla bi biti isporučena zemljama Latinske Amerike u decembru, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

НА КРАЈУ ГОДИНЕ 1,5 МИЛИОНА ДОЗА: Вакцина Спутњик V против ковида у децембру у земљама Латинске Америке - производња ће расти

Foto: AP

- Smatramo da ćemo već u decembru moći da započnemo isporuku u Latinsku Ameriku. Već u decembru ćemo proizvoditi desetine miliona doza vakcine... u januaru ćemo započeti veoma aktivne isporuke - rekao je Dmitrijev govoreći na vebinaru o saradnji sa zemljama Latinske Amerike.

Dmitrijev je dodao da će Ruski fond za direktne investicije uskoro objaviti o zaključivanju sporazuma sa Argentinom i Peruom o isporuci vakcine „Sputnjik V“ Naučno-istraživačkog instituta „Gamaleja“ Ministarstva zdravlja Rusije.

- U najskorije vreme ćemo objaviti o sporazumima sa Argentinom, sporazumima sa Peruom, pored sporazuma koje već imamo sa Meksikom i Brazilom i nizom drugih zemalja - rekao je Dmitrijev na konferenciji za medije.

On je dodao da će se vakcina protiv kovida 19 proizvoditi u Indiji, Brazilu, Južnoj Koreji i Kini i u još jednoj zemlji.

- A tu je i drugo pitanje – regulatorno – koliko brzo će regulator odobriti našu vakcinu. Na primer, prijavili smo se za brazilska klinička ispitivanja i nadamo se da ćemo u decembru takođe dobiti dozvolu - rekao je Dmitrijev i dodao da će Fond sarađivati sa regulatorima kako bi oni brzo izdali dozvolu u tim zemljama.

Foto: AP

Dmitrijev je takođe naglasio značaj činjenice da regulatori koriste podatke iz zemalja u kojima se sprovode ispitivanja vakcina.

Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov ranije je izjavio da bi obim proizvodnje vakcine protiv virusa korona u Rusiji mogao da dostigne 1,5 miliona doza u decembru, 3-3,5 miliona u januaru, a zatim da se višestruko poveća do 15 miliona mesečno u proleće sledeće godine.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Očekuje se da će prvi rezultati postregistracionih ispitivanja biti objavljeni u oktobru-novembru 2020. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)